Dostupni linkovi

Pozitivna ocena ostvarivanja standarda


Izveštaj se odnosi na ostvarivanje standarda u periodu novembar prošle - februar ove godine. Riker je takođe izrazio očekivanje da će sednica Saveta bezbednosti u ponedeljak 19. marta biti poslednja na kojoj će se raspravljati o ostavrivanju standarda i da će to pitanje nakon statusa biti deo odgovornosti EU.

„Mi ćemo izvestiti da je bilo progresa u ovih tri meseca. Naravno još uvek ima problema, ali treba nastaviti posao. Institucije Kosova treba da nastave da se fokusiraju na ostvarivanje standarda. Primera radi, ima još uvek problema sa povratkom, vladavinom zakona, ima još stvari koje treba uraditi, ali će u principu biti pozitivan izveštaj”, rekao je Riker.

On je kazao da će, sem sastanka Saveta bezbednosti, on i predsednik Sejdiu imati odvojene bilateralne razgovore:

„Da, biće razlicitih sastanaka. Predsednik Kosova će imati bilateralne sastanke, ja ću imati bilateralne sastanke u Njujorku i ovo će biti nedelja zgusnutih aktivnosti.“

Šef UNMIK-a će podneti izveštaj Savetu bezbednosti dve nedelje pre nego što, kako je najavljeno, 3. aprila o predlogu rešenja statusa bude izveštavao specijalni izaslanik Marti Ahtisari. Riker ocenjuje da će i nakon utvrdjivanja statusa biti potrebno da se u organima EU u kontinuitetu izveštava o ostvarivanju standarda na Kosovu:

„Mislim da će ostvarivanje standarda biti deo agende EU. Plan delovanja EU je predvideo sve standarde i podstandarde. Kosovo će sigurno izveštavati o standardima u procesu približavanja EU.“

Riker veruje da će na Savetu bezbednosti biti doneta nova rezolucija koja će zameniti Rezoluciju 1244 iz 1999. godine i koja će predstavljati osnovu za rešenje statusa Kosova.

Iz kabineta predsednika Kosova je saopšteno da će se Sejdiu u ponedeljak sastati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom. Istog dana Sejdiu će se obratiti članovima Saveta bezbednosti UN na sastanku kojim će predsedavati ambasador Velike Britanije u UN. Tokom boravka u Njujorku, kako je saopšteno, predsednik Sejdiu će imati sastanke i sa svim članovima Saveta bezbednosti UN.
XS
SM
MD
LG