Dostupni linkovi

Novi sistem zaštite svedoka


Istovremeno su najviši zvaničnici pravosudnih organa Kosova i medjunarodni predstavnici pozvali svedoke da se jave i svedoče o tome sto su videli, jer će biti veoma dobro zaštićeni. Šef UNMIK-a Joahim Riker koji je prisustvovao otvaranju sistema zaštite svedoka je izjavio da će sistem omogućiti da se sačuva identitet zaštićenih svedoka.

„Mogućnost da se zaštiti svedok je najznačajnija postavka u vladavini zakona. Pravosudni sitem koji ne omogućava zaštitu svedoka ne može da kažnjava zločine na adekvatan način“, rekao je Ryker.

Predsednik Sudskog saveta Kosova i predsednik Vrhovnog suda Kosova Redžep Hadžimusa je ocenio da obezbedjivanje uslova za zaštitu svedoka vodi modernizaciji i nezavisnosti sudstva.

„Progres sudstva zahteva podizanje kapaciteta ne samo sudija već i administracije i infrastrukture sudova. Modernizacija infrastrukture sudova znači podizanje poverljivih sistema koji obezbedjuju pravične i efikasne procese“, rekao je on.

Šefica Americke kancelarije u Prištini, Tina Kajdanou je ocenila veoma značajnim sistem zaštite svedoka.

„Kao rezultat ovih poboljšanja kosovski sudovi štite svedoke koji su u opasnosti na dva načina, promenom glasa i izgleda tokom svedočenja, kao i otvaranjem mogućnosti da svedok govori sa neke druge lokacije“, rekla je Kajdanou, dok je šef Kancelarije Velike Britanije u Prištini Dejvid Blant kazao kako će novi sistem zaštite svedoka doprineti efikasnosti borbe protiv organizovanog kriminala.

„Mislim da sem mogucnosti svedočenja u anonimnosti postoji još nešto što ovaj sistem omogućava, a to je borba protiv trgovine ljudskim bićima. Ova oprema omogućava žrtvama da svedoče na siguran način i da se zločinci nadju pred sudom pravde“, rekao je Blant.

Medju najžešće i najveće kritike upućene do sada kosovskom pravosudju od strane medjunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda bio je upravo nedostatak sistema zaštite svedoka.

Ove su organizacije ocenile da su mnogi zloičini na Kosovu ostali nerazjašnjeni zbog straha svedoka da se pojave na sudovima. Inače, privremeni zakonik o krivičnom postupku Kosova poznaje kategoriju zaštićenog svedoka.
XS
SM
MD
LG