Dostupni linkovi

Novo briselsko upozorenje političarima


Sukladno tomu, Ren je također upozorio da je trenutno nefunkcioniranje vlade BiH veoma štetno za napredak, te da političari koji su odgovorni za kašnjenje u provedbi reformi i blokiranju vlade spriječavaju BiH u realiziranju njenih europskih aspiracija. Oli Ren:

“Mi ne možemo završiti pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju prije nego što se ispune neophodni uslovi. Ono što mene brine i što me razočarava je to što nema saglasnosti u vezi sa reformom policije. Bez takve saglasnosti nema ni sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Da li vi zaista želite da vam evropski voz potpuno promakne zato što ćete se na stanici neprestano svađati? A to se sad dešava. Nemojte od mene i od Evropske unije za to čekivati bilo kakvo razumijevanje.”

Europski komesar za proširenje pozvao je političke lidere da stave svoje uskostranačke interese po strani i pokažu svoje državničke sposobnosti.

Koliko su jasno, odnosno da li su shvatili poruku Brisela bilježimo u prvim rekacijama. Jedan od zamjenika predsjedatelja Doma naroda bh. parlamenta Mladen Ivanicć za naš radio, odgovarajući na upit mogu li se suprotstavljene strane izdići iznad osobnih i političkih interesa u korist građana, kaže:

„Kad govorimo o reformi policije, Republika Srpska je rekla: ’Mi smo spremni na maletene sve ono što piše u izvještaju, uz jedan uslov - da postoji policija RS-a kao dio te strukture.’ Nikad niko nigdje, pa ni danas Oli Ren, nije rekao da ne može postojati policija RS-a. Ono što je bitno jeste da postoji jasna linija komandovanja. Mi smo na to spremni. Ali ostvarenje čistih političkih ciljeva jedne stranke ili dvije stranke - SDA i Stranke za BiH - pod firmom da je to evropski kriterij, a niko ga nije rekao, mi to nećemo to prihvatiti. Mislim da sada sve konce ipak drže partije u Sarajevu. Onog trena kad one budu spremne samo na jedan, taj jedan uslov, sve ostalo se može dogovoriti. Nažalost, stičem utisak da oni to neće biti spremni. Mislim da je cijela strategija politička koja se razvila u Sarajevu: što gore - to bolje.“

Ivanićev kolega Sulejman Tihicć za naš radio kaže da nakon današnje poruke iz Brisela političari u BiH moraju izvući pouku. Komentirajući najaktualnije pitanje, Tihić kaže:

„Ja vjerujem da ćemo mi narednih dana nastaviti razgovore o reformi policije i da ćemo postići dogovor.“

I ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, koji dolazi iz Stranke za BiH, pitali smo mogu li se bh. političari izdići iznad osobnih interesa i ispuniti u što kraćem roku ono što od njih traži Europa:

„Pa ja se nadam da ima dovoljno političke mudrosti. Na kraju ćemo mi doći do toga da dogovor mora postojati i bez toga nema potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.“

Podsjećamo i da je europski komesar poručio bh. političarima da BiH će jedino moći napredovati prema EU kao jedna zemlja, u kojoj lideri i građani rade zajedno na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Evo kako spremnost pozicije da se prihvati ovoga posla komentira Denis Bećirević, predstavnik oporbe, odnosno SDP-a u državnom parlamentu:

“Mislim da radikalno vladajuće stranke moraju mijenjati svoj odnos prema reformama i da se moraju uozbiljiti, ne više radi njih već radi građana i naroda u BiH, koji sada direktno trpe posljedice njihove neefikasnosti. Sama činjenica da je Crna Gora potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da se čitav jugoistok Evrope okrenuo prema Evropskoj uniji, valjda bi trebalo za vladajuće stranke da bude dovoljno upozorenje da se uozbilje.”

Zastupnik HDZ-a 1990. u Zastupničkom domu bh. parlamenta Martin Raguž:

“Mislim da nas konfrotacije, pogotovu konfrotacije na relaciji Sarajevo -Banja Luka, koje ulaze u jedan kliše, ničemu ne vode. Ja sam uvjeren da u narednih godinu dana će biti neki deadline kada će se zaista pokazati ko je dorastao tim izazovima, ko nije na političkoj sceni u BiH, inače će ova zemlja zaista hipertrofirati.”

Predstavnici Europske unije bh. vlastima poručili su da bi ova godina trebala da bude godina mogućnosti i da su vrata Europe i dalje otvorena za BiH, ali da njeni lideri i građani moraju surađivati u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Sukladno rezultatima koji se postignu, znat će se kada će BiH imati naredni vlak za Europu.
XS
SM
MD
LG