Dostupni linkovi

Moskva nije obećala veto


DRAŠKOVIĆ: U predlogu se govori o najčistijoj nezavisnosti, formiranju države sa svim atributima, države na teritoriji Srbije i protivno volji Srbije. Ona bi bila nadgledana u tom smislu što bi nekoliko meseci, prema tom predlogu, ovde se zadrzao UNMIK , zatim neki organi EU, po svoj prilici uprkos našim protivljenjima i nagovestajima iz Moskve da i Rusija smatra da to nije zrelo da ide u Savet bezbednosti, a to kreće u proceduru odlucivanja i raspravljanja u samom Savetu.

RSE:Da li je na bilo koji nacin diplomatskim kanalima rečeno da će Rusija staviti veto?

DRAŠKOVIĆ: Ne, zvanično sa najvišeg mesta iz usta predsednika Ruske federacije ili ministra spoljnih poslova, ne. Nije se išlo dalje od formulacije da se Rusija neće saglasiti sa rešenjem koje ne bi bilo rezultat kompromisa i koje bi bilo protivno volje Srbije. Mnogi to tumače na razne načine, medjutim diplomatski jezik je takav da ta formulacija, ‘sa nečim se ne saglasiti' može da znači i ne podržati, odnosno biti uzdržan. A formulacija za ono što bi značilo veto glasila bi ‘usprotivićemo se'. Nije isto ne biti saglasan i biti protiv.
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

XS
SM
MD
LG