Dostupni linkovi

BRISEL


Izaslanik SAD za Kosovo Frenk Vizner (Frank Wisner) i ruski ambasador u Belgiji Vadim Lukov danas su u belgijskom Senatu izneli razliccite stavove o strategiji koju treba slediti u ressavanju pitanja statusa ove regije.
Vizner je rekao da je izaslanik UN Marti Ahtisari istrazzio "sve puteve" za pronalazzenje ressenja za status Kosova i da to pitanje treba ssto pre dostaviti Savetu bezbednosti UN na ressavanje.
"Nazzalost, dogadjaji iz 1990-tih bili su tako ssokantni da je nemoguche zamisliti da se kosovski Albanci vrate pod vlast Srba", rekao je Vizner.
Ruski ambasador je rekao da se prema Zavrssnom aktu iz Helsinkija iz 1975. godine granice drzzava ne mogu menjati
osim uz eksplicitnu saglasnost strana.
"Mi ne zzelimo da budemo vechi Srbi od samih Srba, ali smatramo da nisu svi putevi istrazzeni i da je potrebno pruzziti visse ssansi diplomatiji", rekao je Lukov.
Vizner je ocenio da che se, i pored uzdrzzanosti Rusije, stavovi Moskve i Vassingtona na kraju uskladiti i da se Rusija neche protiviti usvajanju nove rezolucije u Savetu bezbednosti UN, kojom che se definisati status Kosova.
On je dodao da NATO nema ni vojnike ni politiccku volju da se suocci sa eventualnom reakcijom Albanaca i upozorio da che, u sluccaju ruskog odbijanja, "Kosovo goreti, a zzrtve biti Srbi".
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG