Dostupni linkovi

Ahtisarijev predlog osnov za nezavisnost


Završni dokument izaslanika Martija Ahtisari kao rešenje obuhvata volju naroda Kosova za suverenom državom i kao takav kosovska strana ga je prihvatila, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu na sednici Skupštine, na kojoj je razmatran dosadašnji tok pregovora.

Sejdiu je rekao da je posle pregovaračkog procesa vreme za nezavisnost jer je Kosovo spremno da pruži garancije za zaštitu manjina:

“Ahtisarijev konačni predlog sadrži elemente o položaju manjina na Kosovu i samim tim sadrži stabilnu osnovu za izgradnju nezavisne i suverene države i, uz podršku Skupštine Kosova, mi smo taj predlog podržali.”

Prema njegovim rečima predlog rešenja je dobra osnova za izradu ustava Kosova. Sejdiu je rekao da je Kosovo prihvatilo međunarodno vojno i civilno prisustvo i nakon definisanja statusa. Sejdiu je kazao da će se u narednom periodu raditi na formiranju Sigurnosnih snaga Kosova. Predsednik Kosova je kazao da će Savet bezbednosti UN usvojiti novu rezoluciju.

“Kosovo je de facto nezavisno od 1999. godine”, rekao je Sejdiu i dodao da je nezavisno Kosovo važan faktor stabilnosti u regionu.

I premijer Kosova Agim Čeku i predsednik opozicione DPK Hasim Tači su izjavili da paket rešenja statusa zaslužuje podršku građana Kosova, pošto se kao rešenje predlaže nezavisnost. Kosovski pregovarači su rekli da će Ahtisari u svojim preporukama Saveta bezbednosti UN predložiti da je nezavisnost statusno rešenje. Ahtisarijev predlog su podržali i šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Kosova.
XS
SM
MD
LG