Dostupni linkovi

Upozorenje Vijeća za provođenje mira


Šef komunikacija Ureda visokog predstavnika u Sarajevu Kris Benet:

«U vezi sa sastankom u Srebrenici koji je organizirao načelnik opštine i na kojem su predstavnici bh. institucija i političkih stranaka potpisali dokument ambasadori Upravnog dobora su naglasili da je status opština u BiH regulisan ustavima i relevantnim zakonima BiH i njenih entiteta. Bilo kakve promjene mogu se postići samo u skladu s odredbama sadržanim u tim ustavima i zakonima.»

Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić potvrdio je da će istrajati na zahtjevu za izdvajanjem Srebrenice iz nadležnosti institucija RS-a jer je, kako je rekao, važnije poštivanje ljudskih prava nego Dejtonskog sporazuma:

«Mi govorimo o kršenju Dejtona, a ne govorimo o kršenju ljudskih prava. I upravo govorimo o tome da postoje kršenja ljudskih prava. Doći ćemo u situaciju da se pitamo je li neka crta važnija od čovjeka i njegovih ljudskih prava. Mi smatramo da se krše ljudska prava, da su se do sada kršila. Znali smo da je genocid počinjen. Znali smo i ko ga je počinio. Recimo da je to bilo mišljenje. Evo danas imamo presudu koja kaže sasvim jasno da je genocid počinjen i ko ga je počinio. Rezultat takve presude, jer presuda ne može ostati bez posljedica, mora biti promjena ustavnog uređenja BiH o specijalnom statusu ne samo Srebrenice nego i svih opština iz kojih potiču žrtve genocida.»

Vlasti RS-a ističu kako niko ne želi osporiti presudu Međunarodnog suda pravde koja se odnosi na genocid počinjen u Srebrenici, ali ističu da neće pristati na bilo kakvo teritorijalno preuređenje ovog entitata. Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik kaže:

«Mi razumijemo problem Srebrenice. Želim ponovo da kažem da su sve inicijative koje su u okviru ustava i zakona legalne, naravno i legitimne. Sve one koje se budu donosile mimo ustava i zakona imaće zakonom predviđene mjere. I nemam namjeru da taj problem produbljujem. Ja sam pozvao predstavnike opštine Srebrenica na razgovor i vidjećemo. Imamo namjeru da ne samo iz fonda za razvoj istočnog dijela nego i drugih sredstava obezbijedimo da u opštini Srebrenica uradimo sve poslove koji su tamo neophodni, a iskazani su kao zahtjevi opštine Srebrenica već na vladi koju smo imali u Zvorniku. Kao što znate, mi smo tamo već gotovo sve zahtjeve iz opštine Srebrenica uključili u svoj akcioni plan izvršenja za tu opštinu. Vidjećemo nakon sastanka, koji ćemo imati u utorak, šta tu treba još dopuniti i mi smo spremni da u tom pogledu i radimo.»

U Stranci demokratske akcije naglašavaju da se inicijativom za dodjeljivanjem posebnog statusa Srebrenici nikada nije željelo djelovati antidejtonski i protivustavno, kaže poslanik ove stranke u državnom parlamentu Sadik Ahmetović:

«Mislim da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH izdao saopštenje na bazi sugestija ili stavova Milorada Dodika da neko u Srebrenici želi vaninstitucionalno ili vanustavno djelovati. Inicijativa od strane incijativnog odbora upućena je domaćim i međunarodnim institucijama da u skladu sa zakonom i ustavom donesu odluku, ili pokušaju donijeti odluku, ili kažu svoj stav o tome hoće li ili neće Srebrenica biti izuzeti iz ingerencija vlasti RS-a poslije presude Međunarodnog suda u Hagu koji je definisao da je u Srebrenici počinjen genocid. Dakle, ovdje neko svjesno želi prebaciti lopticu da neko djeluje vaninstitucionalno ili antidejtonski.»

Ambasadori Vijeća za provođenje mira u BiH su najavili da će međunarodna zajednica nastaviti da pomaže u identifikaciji žrtava genocida, ali pozvali domaće političare da preuzmu odgovornost za pitanja koja se tiču ekonomskog i socijalnog napretka u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG