Dostupni linkovi

MOSKVA


Rusija je saopštila u utorak da smatra da je prerano za sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu Kosova.
"Bez sporazuma obeju strana na osnovu kompromisa predlog (međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija) ne mogu garantovati stabilnu i trajnu rezoluciju. Neophodno je nastaviti konsultacije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Sjedinjene Američke Države su objavile u ponedeljak uveče da smatraju da određivanje statusa Kosova ne treba odlagati jer bi okončanje procesa određivanja statusa stabilizovalo regiju jugoistoka Evrope uprkos tome što se određivanju statusa protive Srbija i Rusija.
To je u Vašingtonu objavio pomoćnik američkog državnog sekretara Den Frid (Dan Fried).
"Kao što sam rekao u Beogradu Jugoslavija se nije u tolikoj meri raspala koliko su je ubili ekstremni nacionalisti. To je ono što se dogodilo, i međunarodna zajednica se suočavala sa teškim izborima u teškim okolnostima ali moramo izvući najviše iz onoga što imamo. I ja ostajem uveren da, kako vreme ide, ne možemo da se vratimo u situaciju od pre 1999, a ne možemo ni ostati tu gde smo. Status kvo nije održiv i zato mi moramo gledati unapred i pozabaviti se statusom".
Pomoćnik američkog državnog sekretara je dodao da Sjedinjene Američke Države ne očekuju veto Rusije u Savetu bezbednosti i da smatraju da slučaj statusa Kosova neće predstavljati presedan na osnovu kojeg bi bila rešavanja pitanja statusa još nekih spornih teritorija poput Abhazije, Severne Osetije, Čečenije ili Korzike.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG