Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Sjedinjene Američke Države smatraju da određivanje statusa Kosova ne treba odlagati jer bi okončanje procesa određivanja statusa stabilizovalo regiju jugoistoka Evrope uprkos tome što se određivanju statusa protive Srbija i Rusija.
To je u ponedeljak uveče u Vašingtonu objavio pomoćnik američkog državnog sekretara Den Frid (Dan Fried).
"Kao što sam rekao u Beogradu Jugoslavija se nije u tolikoj meri raspala koliko su je ubili ekstremni nacionalisti. To je ono što se dogodilo, i međunarodna zajednica se suočavala sa teškim izborima u teškim okolnostima ali moramo izvući najviše iz onoga što imamo. I ja ostajem uveren da, kako vreme ide, ne možemo da se vratimo u situaciju od pre 1999, a ne možemo ni ostati tu gde smo. Status kvo nije održiv i zato mi moramo gledati unapred i pozabaviti se statusom", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara.
Pomoćnik američkog državnog sekretara je dodao da Sjedinjene Američke Države ne očekuju veto Rusije u Savetu bezbednosti i da smatraju da slučaj statusa Kosova neće predstavljati presedan na osnovu kojeg bi bila rešavanja pitanja statusa još nekih spornih teritorija poput Abhazije, Severne Osetije, Čečenije ili Korzike.
"Nigde na svetu nema situacije nalik kosovskoj. Nema nigde mesta na kojem su Ujedinjene nacije vladale sedam, sada skoro osam godina. Nigde nije slučaj da je NATO morao da interveniše da zaustavi masovni proces etničkog čišćenja. Presedan prosto ne može da bude primenjen. Još ranije smo rekli i sada ponavljamo i ponovićemo ako treba mnogo puta da Kosovo nije presedan ni za koje područje bez obzira je li to Abhazija, Severna Osetija, Transdnjestrovlje, Korzika ili čak Teksas", rekao je Danijel Frid.
Na pitanje novinara šta će se dogoditi obzirom da ni jedan od srpskih političara na vlasti neće pristati na nezavisnost Kosova, pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da niko od političara Srbije neće ni tražiti da bilo šta potpišu.
Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Dikarlo (Rosemary DiCarlo), koja je prisustvovala srpsko-kosovskim pregovorima u Beču objavila je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju predlog statusa osova koji je sastavio Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari), posrednik Ujedinjenih nacija.
"Mi mislimo da je Ahtisari uradio veoma dobar posao, pokazao je veliku fleksibilnost. Veoma se potrudio da zadovolji strane. Ono što je napravio je kompromis za obe strane. Ima nekih veoma teških kompromisa u ovom dokumentu. Mi mislimo da je vreme da ohrabrimo strane da se okupe oko Ahtisarijevog predloga i da pronađu zajednički stav", rekla je Rozmari Dikarlo.
XS
SM
MD
LG