Dostupni linkovi

SREBRENICA / BANJA LUKA


.

Visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine, politički predstavnici bošnjačkog naroda, i članovi državnog Predsedništva iz bošnjačkog i hrvatskog naroda Haris Silajddžić i Željko Komšić podržali su u ponedeljak u Srebrenici zahtev Bošnjaka iz tog grada da toj opštini bude izmenjen status tako što bi bila izdvojena iz Republike Srpske.
Bošnjaci su zapretili prethodno kolektivnim iseljavanjem ako do 14. marta ne bude udovoljeno njihovom zahtevu.
Skupu nije prisustvovao niko od političkih predstavnika srpskog naroda. Nije bilo ni predstavnika stranih država osim ambasadora pet islamskih zemalja zbog čega je član Predsedništva Haris Silajdžić izrazio žaljenje. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedelju da bi prisustvo stranih predstavnika na skupu tumačio kao njihovu podršku razaranju dejtonske Bosne.
Predsednik i premijer Republike Srpske Milan Jelić i Milorad su zahtev za posebnim statusom Srebrenice ocenili narušavanjem Ustava Bosne i Hercegovine.
"Ako u Srebrenici misle da trebaju imati poseban status - moraju postupati u skladu sa Ustavom i zakonima RS" , izjavio je Dodik danas u Modriči reagirajući na zahtjeve o statusu Srebrenice kao distrikta
Odbornici iz reda srpskog naroda u Skupštini opštine Srebrenica pozvali su pismom Vladu Republike Srpske da reši "diskriminatorski odnos nekih donatora" međunarodne pomoći Srebrenici.
XS
SM
MD
LG