Dostupni linkovi

Uhapšeni savetnik premijera i direktor Kasabanke


Kako je izjavio portparol KPS-a Veton Eljsani do hapšenja je došlo zbog sumnje da su Luka i Abazi uključeni u krivično delo pranja novca:

“Uhapšene su dve osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranja novca. Po nalogu sudije izvršen je pretres kuća i kancelarija u kojima oni rade. Za jednog osumnjičenog se pretpostavlja da je imao kancelariju u AZBK, gde je izvršen pretres u cilju nalaženja dokaza. Za drugog uhapšenog ne znamo da li je simpatizer AZBK, ali je visoki zvaničnik Kasabankem, radi se o Jahji Luka i Miljazimu Abaziju.»

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je u ponedeljak da su njegov savetnik i član Predsedništva Alijanse za budućnost Kosova Jahja Luka i generalni direktor "Kasabanke" Priština Miljazim Abazi uhapšeni zbog sumnje oko vođenja Fondom Haradinaj:

“Upoznat sam da su uhapšena dva zvaničnika. Jedan je zvaničnik AZBK i moj savetnik Jahja Luka i direktor ‘Kasabanke’ Miljazim Abazi. Oni su hapšeni u okviru istrage o rukvoođenju Fondom za odbranu Haradinaja. Sačekaćemo dalju istragu. To nema veze sa Vladom.”

AZBK je reagovala prema ovoj akciji, ocenjujući je neprihvatljivom, nepotrebnom i uvredljivom. Portparol AZBK Besnik Tahiri potvrdio je da je hapšsenje Lukaja povećano sa vođenjem Fonda Hardinaj:

“Potvrđujemo da su danas ujutro UNMIK policije i KPS kontrolisao kancelarije Fonda za odbranu predsednika AZBK Ramuša Hradinaj kako bi zatražili dodatne informacije oko ovog fonda. Od strane policije smo obavešteni da je jutros uhapšen Jahja Luka, član Predsedništva AZBK i jedan od ovlašćenih lica za Fond Haradinaj.”

Fond Haradinaj je formiran nakon podizanja optužnice protiv bivšeg premijera Kosova i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Haškom tribunalu i u njega su uplaćivali pojedinci, radne organizacije i asocijacije. Jahja Luka je bio rukovodilac Fonda Haradinaj, dok su sredstva Fonda u najvećem delu bila uplaćena preko Kasa banke Priština.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG