Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari sredinom naredne sedmice proslijediće u sjedište svjetske organizacije konačan prijedlog svog rješenja za status Kosova, saopštio je portparol Ahtisarijeve kancelarije (UNOSEK) Remi Durlo.
Ahtisarijev zamjenik Alber Roan otputovaće sredinom sedmice u Njujork i predati Ahtisarijev dokument generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, precizirao je Durlo, prenijele su agencije.
Pored tog dokumenta, kako je ranije najavljeno, Ahtisari će uputiti i propratno pismo u kojem će precizirati prijedlog statusa Kosova.
Na jučerašnjoj, posljednjoj rundi pregovora o budućem statusu Kosova, Beograd je odbacio Ahtisarijev prijedlog, ocjenjujući da se njime pokrajini daju atributi državnosti, a Srbiji oduzima suverenitet i teritorijalni integritet.
Priština je su potpunosti prihvatila paket rješenja.
Ahtisari, koji je u proteklih godinu posredovao u pregovorima Beograda i Prištine, kazao je, nakon posljednje runde pregovora, da su iscrpljene sve mogućnosti za postizanje kompromisa dvije strane i da su dalji pregovori nepotrebni.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG