Dostupni linkovi

Posle Beča, u Prištini optimizam


Predlog za status Kosova specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija je predlog za nezavisnost Kosova, izjavili su članovi delegacije Prištine po povratku iz Beča, gde su u subotu bez rezultata završeni pregovori o predlogu za status Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izrazio je uverenje da je kosovski tim uspeo da predstavi sve argumente u koristi nezavisnosti.

“Predsednik Ahtisari će svoj predlog rešenja predati Savetu bezbednosti UN. Očekujemo da Savet bezbednosti donese odluku koja će biti u skladu sa političkom voljom naroda Kosova”, rekao je Sejdiu i dodao kako veruje da će najpre biti stavljena van snage postojeća Rezolucija 12 44 a zatim i biti usvojena nova koja će uzeti u obzir novo stanje.

“Prihvatili smo bolne kompromise i bili smo velikodušni u svim pitanjima.”, rekao je kosovski predsednik.

Prema rečima premijera Agima Čekua, međunarodni legimitet nezavisnosti Kosova je samo pitanje vremena, jer je, kako je istakao, Ahtisarijev predlog plan o nezavisnosti Kosova.

“Pregovarački proces je završen predlogom za nezavisnost Kosova i taj predlog ima podršku i snažan međunarodni legitimitet”, rekao je Čeku, istakavši da sada predstoji da u što kraćem roku Savet bezbednosti podrži taj plan.
XS
SM
MD
LG