Dostupni linkovi

Da li je moguć zajednički forum Srba?


Svađa među kosovskim Srbima u Gračanici 4. marta sprečila je formiranje Srpske narodne skupštine i time ukazala na podele ali i postavila dilemu ko je legitimni predstavnik kosovskih Srba.

Lokalni Srbi sprečili su zvaničnike “Srpske liste za KiM” da osnuju SNS, optuživši ih da su samoizabrani predstavnici. Većina političkih predstavnika Srba sa Kosova, kako lokalnih tako i kosovskih odbora stranaka iz Srbije, protivi se toj inicijativi.

Iz Srpskog nacionalnog veća, SNV, kažu da bez podrške naroda, crkve i Beograda, SNS neće biti prihvaćena. Rada Trajković, potpredsednica SNV Kosova, ističe da se mora prestati sa inicijativama koje nemaju podršku većine Srba.

“Ako neko pokuša da formira skupštinu prosto mi se čini neprirodno da se to čini sa nečim što je ustvari skupština bez podrške većinskog opredeljenja Srba, bez podrške SPC i bez podrške države ja zaista mislim da neće imati uspeha. Ovako ona će biti samo u funkciji što većeg cepanja i sukobljavanja Srba i neće biti od koristi pre svega Srbima a još manje za uspešnost bilo kakve komunikacije i između Srba i Albanaca i između Srba i međunarodne zajednice”, izjavila je Trajković.

Ipak, cilj SNS-a, prema rečima zvaničnika, nije podela već ujedinjenje Srba. Trebalo je, na osnovu ideje Milorada Pupovca, poslanika u hrvatskom Saboru i savetnika u Misiji OEBS-a na Kosovu, okupiti srpske predstavnike u odlučujućem trenutku za budućnost Kosova i donošenja statusnog rešenja.

Šef “Srpske liste” Oliver Ivanović kaže da se tom telu protive oni koji imaju različite interese u aktuelnoj situaciji.

“Ono što je bilo prošle nedelje jeste da smo zadrli nekome u interesnu sferu. Naime, neko je sasvim naivno pomislio ako ne postoji nešto što je nadstranačko, nešto kredibilno kao što će biti SNS, onda će oni moći individualno da tumače situaciju sa Kosova i sačuvaju svoje plate i svoja mesta. Međutim nova vlada će promeniti sve te koordinatore sasvim sam siguran. Naprotiv ja u SNS i njima vidim mesto”, kazao je Ivanović.

S druge strane oni koji se protive osnivanju SNS-a kažu da bi trebalo sačekati lokalne izbore kako bi se videlo koga narod podržava. Prema rečima Rade Trajković predstavnici “Srpske liste” nisu do sada isprobali svoj uticaj u biračkom telu.

“Međunarodna zajednica da bi pomogla demokratske procese na prostoru Kosova treba da razgovara sa onima koji su relevantni, razgovarajući sa njima oni će dobiti mogućnost i da realizuju politiku koja će biti međusobno dogovorena”, istakla je Rada Trajković.

Inicijativu za osnivanje SNS-a su podržali međunarodni predstavnici na Kosovu, ocenivši je kao mogućnost da Srbi kreiraju političko delovanje u odlučujućim trenucima i budu partneri u periodu posle statusa. Oliver Ivanović ističe neophodnost ovog projekta.

“Važno je da oni imaju neku instituciju kojoj se mogu u teškim trenucima obratiti a izvesno je da ćemo imati teške trenutke u narednih nekoliko meseci. Iz tog razloga ćemo mi nastaviti sa tim održaćemo još nekoliko organizacionih sastanaka kako bismo još bolje pripremili kako bismo možda neke stvari otklonili u ovom međuperiodu, smatramo da je to široka nadstranačka organizacija koja može da uključi sve političke partije”, rekao je Ivanović.

U svakom slučaju mnogi ocenjuju da će se do nekih narednih izbora postavljati pitanje predstavljanja kosovskih Srba, ali i ukazivati na potrebu okupljanja Srba u jedan zajednički forum, naročito zbog odluka koje će se donositi u narednom periodu.
XS
SM
MD
LG