Dostupni linkovi

BAGDAD


Najmanje 26 ljudi je danas poginulo, medju kojima ssest iracckih vojnika, od eksplozije u bagdadskoj ccetvrti "Sadr siti", saopsstili su iraccki bezbednosni izvori.
U Bagdadu je u medjuvremenu zavrsena medjunarodna konferencija o zaustavljanju nasilja u Iraku, na kojoj su ucestvovali diplomatiski pretstavnici pet stalnih cclanica Saveta bezbednosti UN i suseda Iraka, ukljuccujuci Iran i Siriju.
Iracki ministar inostranih poslova Hosiar Zebari je kazao da je ova konferencija bila uspesna po konstruktivnosti i atmosferi koja je vladala. Formirani su komiteti za bezbednost, izbeglice, naftu i elektricnu energiju.
Iraccki premijer Nuri al Maliki zatrazzio je od stranih zemalja da se uzdrzze od messanja u unutrassnja iraccka pitanja.
Americki ambasador u Bagdadu Zalmej Kalilzad zahtevao je od irackih suseda da ucine vise na sprecavanju upada militanata, oruzja i propagande u Irak.
Na konferenciji o Iraku na kojoj su se po prvi put za istim stolom nassli zvaniccnici Sjedinjenih Americckih Drzzava, Irana i Sirije, delegacija Teherana je zatrazzila je oslobadjanje pet svojih drzzavljanja koje se u toj zemlji zarobili americcki vojnici.
Petorica Iranaca zarobljena su u gradu Arbil na severu Iraka 11. januara, a Teheran tvrdi da su diplomate.
Oni su privedeni tokom racije na iransku kancelariju u Arbilu svega nekoliko sati possto je americcki predsednik Dzzordzz Buss (George Bush) obechao da che "slomiti dotok podrsske" Irana ekstremistima u Iraku.
XS
SM
MD
LG