Dostupni linkovi

Priština veruje da će Ahtisari predložiti nezavisnost


Pregovarački tim Kosova će na sastanku na najvišem nivou između predstavnika Prištine i Beograda u Beču predstaviti svoje ocene i stavove o novom predlogu paketa rešenja statusa Kosova, koji je za kosovsku stranu prihvatljiv i koji, prema njima, predstavlja osnovu za nezavisnu i suverenu državu Kosovo.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da je Priština spremna da završi i ovaj sastanak i da pred međunarodnom zajednicom preuzme obaveze za Kosovo nezavisnu i suverenu državu:

„Rekli smo i ranije i sada kažemo da možemo da damo sve argumente za našu viziju o nezavisnosti Kosova i da je značajno da pred međunarodnom zajednicom, pred Konatakt-grupom predstavimo sve što smo do sada radili, da to neposredno direktno obrazložimo.“

On je kazao kako ce takođe predstaviti viziju Kosova kao moderne demokratske države koja će doprineti regionalnoj stabilnosti i imati dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona. Sejdiu je rekao da očekuje da Ahtisari tokom marta dokument sa preporukama dostavi Savetu bezbednosti UN, te da će tokom aprila o tome biti široka aktivnost u sedištu UN.

I drugi clanovi pregovaračke ekipe Kosova su izrazili uverenje da Kosovo od danas ulazi u novu finalnu fazu sticanja nezavisnosti. Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da ne očekuju promene u predlogu Ahtisarija:

„Verujemo da nema vremena niti prostora za promenu suštine predloga. Ono što je najvažnije je da preldog što pre ode u Savet beznednosti i očekujemo da ce se to dogoditi najkasnije do početka aprila.“

On je izrazio nadu da će u predlogu Saveta bezbednosti UN Ahtisari predložiti nezavisnost Kosova.

I član Pregovaračke delegacije Kosova Hashim Thaqi je kazao da se ovim zaokružuje proces pregovora o statusu Kosova i izrazio je duboko uverenje da će iz ovih razgovora proizići preporuka Savetu bezbednosti za nezavisnu i suverenu državu Kosovo. Predsednik Reformističke partije ORA Veton Suroi je rekao da je ovakav paket posrednika Ahtisarija prihvatljiv samo u nezavisnom i suverenom Kosovu i u obliku u kojem je sada predstavljen.

Inače, kosovska strana je ocenila da u predlogu nije poštovana samo volja jedne strane i da je to bio je proces kompromisa u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom.

Srpski pregovarački tim ocenio je da je novi, dopunjeni, predlog Ahtisarija neprihvatljiv za Srbiju i da nije prihvaćen nijedan od velikog broja amandmana koje je Beograd podneo tokom prve runde pregovora.

Ahtisari će posle današnjih razgovora, do kraja marta, Savetu bezbednosti UN poslati konačnu verziju svog plana.
XS
SM
MD
LG