Dostupni linkovi

WASHINGTON


Revizori američkog ministarstva pravosuđa objavili su u petak kako je Federalni istražni ured (FBI) neprimjereno a ponekad i nezakonito koristio zakon o domovinskoj sigurnosti, tzv. Patriot Act, kako bi pribavio hiljade podataka o telefonima, e-mailovima, poslovnim i financijskim izvještajima bez sudskog naloga, te umanjivao broj tih intervencija u svojim podacima.
Prema odredbama Patriot Acta, donesenog nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., FBI u slučajevima osumnjičenih za ima pravo izdavati tzv. administrativne sub poene kojim od telekomunikacijskih i financijskih tvrtki traži osobne podatke o korisnicima njihovih usluga.
Izvještaj koji je podnesen Kongresu pokazao je kako je upotreba tih administrativnih subpoena, ili kako ih FBI naziva "pisama nacionalne sigurnosti", posljednjih godina rasla geometrijskom progresijom.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG