Dostupni linkovi

Pojačane mjere bezbjednosti u RS


Nakon posljednjeg prijetećeg pisma premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku pojačane se mjere bezbjednosti u ovom entitetu. Prije nekoliko dana mediji su objavili da je Dodik primio prijeteće pismo, u kojem mu javnosti nepoznata grupa „Nova BiH“ prijeti smrću. Autor u pismu tvrdi da namjerava da digne u vazduh kolonu vozila iz Dodikove pratnje.

U MUP-u Republike Srpske kažu da su zbog ovoga pojačane mjere bezbjednosti u svim entitetskim institucijama, ali i na putnim pravcima kojima se kreću premijer Dodik i ministri Vlade. Načelnik Uprave kriminalističke policije Gojko Vasić:

«To je uobičajeno. Kad god postoje nekakve prijetnje ili neka operativna saznanja, onda se normalno i te mjere bezbjednosti dižu na jedan viši nivo. Ne prave se nikakvi posebni planovi, jer to su planovi napravljeni, zavisno od procjene se diže i stepen borbene gotovosti.»

I Državna granična služba na prelazima prema Srbiji takođe je pojačala kontrolne mjere zbog prijetnji u istom pismu da će "Nova BiH" uništavati kamione i autobuse sa srbijanskim registracijama, te da će porušiti sve mostove na Drini. Inspektor za kontrolu granice DGS-a za regiju sjeveroistok Spomenko Krajišniković:

«Jedinica Državne granične službe Bijeljina intenzivirala je pojačane mjere granične kontrole na graničnim prijelazima u zoni odgovornosti, kao i pojačane mjere i radnje u graničnom pojasu. Gledajući prijetnje sa policijskog aspekta, mi smo ih shvatili ozbiljno i pojačane mjere se odnose na selektivne detaljne preglede lica i transportnih sredstava prilikom prelaska državne granice, kao i uspostavljanje operativno-taktičkih mjera i radnju u graničnom pojasu zasjeda, opserviranja terena na pogodnim lokacijama za ilegalne prelaske državne granice. Pojačane mjere se preduzimaju u cilju spriječavanja svih inkriminisanih radnji vezanih za državnu granicu koje bi mogle ugroziti bezbjednost svih građana BiH.»

U otkrivanje osoba koje su poslale prijeteće pismo uključio se i MUP Tuzlanskog kantona, jer se u prvom momentu vjerovalo da je pismo upućeno iz Tuzle. Portparol MUP-a Miralem Malkić:

«Ono je poslato sa poštanskog broja 76200. Zadnje operativne provjere u tom kontekstu ukazuju da se radi o poštanskom centru Brčko.»

U MUP-u RS-a kažu da imaju i otiske autora prijetećeg pisma, koji je još jedno pismo poslao medijima sa iste pošte. Rezultati otisaka koji su upućeni na ekspertizu trebali bi biti poznati za petnaestak dana. Gojko Vasić:

«Čekamo da završe vještačenja. To je minimum desetak dana. To je ono bez čega se ne može nešto ozbiljnije raditi. A na terenu Tuzle i Brčkog oni rade sa svoje strane da pokušaju operativno nešto prije toga otkriti.»

Sve ovo upućuje da se vjerovatno ne radi o nekoj terorističkoj organizaciji, ali ipak u MUP-u RS-a ne odbacuju ni tu mogućnost. Gojko Vasić:

«Zasad to tretiramo kao iza toga stoji teroristička organizacija, a istraga treba da dokaže da li je iza toga stvarno organizacija ili jedan pojedinac koji može biti politički orijentisan da tako misli, a može biti jednostavno čovjek koji ima zdravstvenih problema.»

Posljednjih dana i medijima u Republici Srpskoj elektronskom poštom stižu prijeteća pisma nezadovoljnih osoba presudom Suda pravde u Hagu. I ove poruke su predate policiji.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG