Dostupni linkovi

PEKING


Peking je danas odbacio izvesstaj americckog Stejt departmenta o ljudskim pravima koji kineski rezzim stavlja na "crnu listu" osam zemalja u kojima se najmanje posstuju ljudska prava.
"Kao i prethodnih godina, Stejt department je uperio prst na stanje ljudskih prava u visse o 190 zemalja i oblasti, ukljuccujuchi i Kinu, ali izbegava da govori o ljudskim pravima u SAD", navodi se u saopsstenju kineske vlade.
U saopsstenju se navodi da je u SAD zabelezzen porast nasilja, da postoji problem kontrole naoruzzanja, kao i pojaccan nadzor nad gradjanima uz opravdanje da je recc o borbi protiv terorizma.
U poslednjih nekoliko godina Kina objavljuje "kontra izvesstaj" o stanju ljudskih prava u SAD, odmah nakon objavljivanja godissnjeg izvesstaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu.
Na "crnoj listi" Stejt departmenta su joss Severna Koreja, Iran, Mjanmar, Zimbabve, Kuba, Belorusija i Eritreja.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG