Dostupni linkovi

Završena istraga protiv Glavaša


Kako se neslužbeno čuje iz izvora bliskih Državnom odvjetništvu, do 20. ožujka trebala bi biti podignuta optužnica protiv Branimira Glavaša, za ratni zločin u takozvanom „slučaju garaže“. Danas završena istraga o likvidaciji civila na obali Drave, poznata kao „slučaj selotejp“, zbog toga što su žrtve prije egzekucije bile vezane ljepljivom trakom, također će biti pretočena u optužnicu, a dva bi predmeta potom trebala biti spojena u jedan.

Marija Lovrić, čiji je suprug, nekadašnji direktor u osječkoj Pošti, jedan od žrtvi dravskih likvidacija, kaže kako je zadovoljna što će, čini se, u procesu u kojem su se događali kojekakvi pravosudni slalomi, ipak doći do podizanja optužnice:

„Zadovoljna sam jer se nadam da će se sada ipak sve to riješiti i da će odgovarati oni koji su odgovorni za ubistvo moga muža. Moramo saznati šta se tačno desilo sa mojim mužem i kako je završio. Nama je to strašno važno. Znali smo odmah, čim je odveden na informativni razgovor, da se više neće vratiti.“

Iako su i ona i njezina dva sina, tokom proteklih petnaest godina traumatično proživljavali činjenicu da nikada nisu saznali okolnosti pogibije svog supruga i oca, kao ni mjesto na kojem se nalaze njegovi posmrtni ostaci, ipak s olakšanjem doživljavaju vjerojatni početak suđenja:

„Sve je to teško ponovo proživjeti, ali je ovaj put ipak puno lakše nego do sada.“

Istraga, koja je prošlog mjeseca okončana u Zagrebu, u kojoj se istraživalo Glavaševu odgovornost za likvidacije civila u garažama nadomak njegova ratnog ureda, iznijela je mnoštvo traumatičnih činjenica. Jedna od žrtava tog vremena, nekadašnja dopisnica beogradske Politike iz Osijeka, Snežana Berić, također je, zajedno s roditeljima i bratom, bila privedena u Glavašev ured. Nakon što su je dočekali pred stanom i tukli, kaže Snežana Berić, odveli su je Glavašu:

„Strpali su me u auto i krenuli smo prema poljima kukuruza van Osijeka. Tamo je dotrčao neki gardista, u to doba je možda imao nekih 40 godina, markantan, sa crnom, lijepo oblikovanom bardom, koji nas je zaustavio. Rekao je da moramo da idemo kod Glavaša jer sam ja njegov počasni gost.“

Iako je i ondje bila maltretirana, Snežana Berić imala je sreće i nije doživjela sudbinu Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, koji su 31. kolovoza 1991. godine, prema iskazima nekoliko svjedoka, nakon privođenja bili ubijeni. Nakon što je puštena, zauvijek je napustila Osijek.
XS
SM
MD
LG