Dostupni linkovi

BEOGRAD


Demokratska stranka nije danas odbacila moguchnost da se u razgovore o formiranju Vlade ukljucci i pitanje podrsske kandidatu za predsednika Srbije, ali je ocenila da pregovore ne treba opterechivati pitanjima koje trenutno nisu u centru pazznje.
Predstavnici koalicije DSS i Nove Srbije i stranke G17 plus slozzili su se danas da bi u pregovore o formiranju vlade trebalo ukljucciti i podrssku zajednicckom kandidatu za predsednika Srbije.
Zamenik predsednika DS Dussan Petrovich izjavio je, da se DS zalagala da se nakon usvajanja Ustava Srbije odrzze opssti izbori, ali za to nije bilo pdorsske.
"Zaccudjen sam da se u razgovoru dve stranke koje, koliko vidim, nemaju kandidata za predsednika drzzave, sada raspravlja o pitanju buduchih izbora za predsednika", rekao je Petrovich.

VASINGTON
Americki Stejt department objavio je u utorak Izvestaj o stanju ljudskih prava u svetu 2006. godine u kojem izdvaja Kinu, Rusiju, Belorusiju, Kubu, Egipat, Zimbabve, Sudan, Severnu Koreju, Kazahstan i Iran kao zemlje koje prednjace u krsenju ljudskih prava. Kritikuju su i Irak i Afganistan u kojima su americke snage, te prvi puta priznaje kako je upitan i dosje ljudskih prava u SAD-u, kao i americke akcije preduzete u "ratu protiv terorizma".
Stejt Department navodi da "Sjedinjene Drzave ostaju predane stalnom unapredivanju ljudskih prava".
Kada je rec o balkanskim drzava, istice se da vlasti u Srbiji u osnovi postuju ljudska prava, ali da postoje mnogi problemi, ukljucujuci rasprostranjenu korupciju u policiji i pravosudju i nesaradnja vlasti u Beogradu sa Sudom u Hagu.
Kada je rec o Kosovu, postoje problemi u postovanju prava manjinja.
Vlasti u Hrvatskoj postuju prava svojih gradjana, ali se navodi da postoje problemi u nekim podrucjima, pre svega u pravosudju, nagomilani broj neresenih predmeta te zastrasivanje svedoka u domacim sudskim postupcima za ratne zlocine, pri cemu se izdvaja predmet Branimira Glavasa.
Takode se kaze kako je vlada ostvarila mali napredak u vracanju nacionalizovane imovine nerimokatolickim verskim zajednicima, posebno pravoslavnoj crkvi.
Hrvatska vlada, ocenjuje se, nije u celosti sprovela program osiguravanja stambenog prostora za srpske izbeglice koje su izgubile stanarsko pravo.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG