Dostupni linkovi

Nastavljaju se sukobi sa vehabijama


Problem je, prema tvrdnjama stanovnika, počeo još prije šest godina, ali upozorenja niko nije shvatao ozbiljno. Tvrde da su razgovorom pokušali riješiti spor, ali ni to nije bilo moguće jer se pristalice, kako ih nazivaju, vehabijskog pokreta ponašaju nasilnički. Sa mještanima Barčića razgovarao je Marko Divković:

«Oni su samo za sukobe. Njihova sva priča se zasniva na terorizmu i agresiji - kako će oni klati, kako će oni uspostaviti svoj zakon šerijat.»

«Naša djeca ne mogu da idu u mejtef. Tu spavaju, nema šta ne rade. Kupaju se, spavaju, ma svašta rade.»

«Mi po Kur'anu vjerujemo isto kao i oni, a u Kur'anu lijepo piše da je dragi Allah samo kompetentan da ocijeni ko je musliman, ko je vjernik, ko je nevjernik. A oni sebi uzimaju za pravo da kažu da li smo mi muslimani ili nismo.»

Tuzlanski muftija Husein efendija Kavazović, pod čijom ingerencijom je i sporni mekteb u selu Barčići, za Radio Slobodna Evropa nije želio komentarisati ovaj incident uz obrazloženje da smo islamofobični. Izjavu je dao lokalnim tuzlanskim medijima:

«U Barčićima je ugrožena funkcija Islamske zajednice. Ugrožavaju je ljudi koji tu dolaze sa strane, koji nisu tu mještani. Jusuf Barčić, kao i svaki džematlija, ako želi biti džematlija može koristiti objekat Islamske zajednice kao takav, ali isto tako Islamska zajednica mora naći neki put da u ovom slučaju pokuša pomoći tim gore džematlijama u međusobnom razgovoru da se dođe do nekog rješenja.»

Jusuf Barčić tvrdi da nema sukoba između njegovih sljedbenika i Islamske zajednice u BiH, te da su za cijeli problem krivi neobjektivni mediji:

«Ne vidim nikakav sukob s Islamskom zajednicom. Samo vidim grešku određenih pojedinaca u Islamskoj zajednici koji žele zbog nepoznavanja onoga što treba da poznaju kad je u pitanju uloga mesdžida, Allahove kuće. Oni znači zloupotrebljavaju vjerske objekte - određeni pojedinci, a nikako institucija.»

Incidenti u Kalesiji nisu jedini koje su izazvali Jusuf Barčić i njegove pristalice. Nedavno je i u Sarajevu zbog njihovog prisustva intervenisala policija, a Careva džamija bila zatvorena za vrijeme molitve. Barčićevi sljedbenici javno dovode u pitanje ispravnost vjere bosanskih muslimana i njihovu sklonost tradiciji.

Islamska zajednica, i pored svega, nedefinisanim izjavama pokušava godinama negirati prisustvo ovog pokreta u BiH. Objašnjenje je da nijedna organizacija sa ovakvim imenom nije registrovana u bosanskohercegovačkim sudovima. Sarajevski muftija Husein efendija Smajić:

«Mi zaista nemamo pravu informaciju da li ovdje postoje vehabije, da li postoji organizacija vehabija i pokret nekakvog vehabizma itd. Kad bismo imali takvu informaciju, mi bismo se odredili prema njoj.»

Istraživanja govore da se skoro 70 posto Bošnjaka u BiH protivi prisustvu vehabijskog tumačenja i prakticiranja islama. Tako su se građani, makar na papiru, jedini usprotivili onima koji im osporavaju nacionalni, kulturni i vjerski identitet u kom žive više od pet vijekova.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG