Dostupni linkovi

Vodstvo u utrci za predsjednika?


Zanimanje javnosti bilo je veliko. Na internetsku adresu oformljenu radi konferencije za novinare prvog zamjenika premijera stiglo je tisuće pitanja. Istina, pitanja za Medvedovljev internet debi su bila ograničena na nacionalna teme, poput zdravlja, obrazovanja, stanovanja i poljoprivrede. Te restrikcije, ističe Anton Nosik, prvi čovjek blog servisa Soup zapravo su trebale zaštiti Medvedeva od bilo kakvih škakljivih pitanja:

"Ovo je prvi put da se održava internet konferencija gdje se postavljaju pitanja od nacionalnog interesa. No, podsjetimo li se Putinove konferencije za novinare, tamo smo mogli vidjeti da moderator vrlo lako može preskočiti bilo kakvo neugodno pitanje."

Četrdesetjednogodišnji Medvedev jedan je od dvojice vodećih kandidata za Putinova nasljednika na izborima 2008. Karijeru je započeo kao docent prava na državnom sveučilištu u St Petersburgu, da bi ga 1999. Putin povukao u Kremlj gdje je u vrijeme njegove prve predsjedničke utrke bio šef Putinovog izbornog stožera. Potom je slijedio uspon na čelo Upravnog odbora naftnog giganta Gazproma, a od 2005. prvi je zamjenik premijera i prvi čovjekov Prezidijskog vijeća.
Analitičari ga drže odličnim pragmatičarom i umjerenim liberalom

Drugi jaki kandidat, 54 godišnji bivši ministar obrane Sergej Ivanov, nedavno je postavljen na dužnost prvog zamjenika, što ga stavlja u istu poziciju sa Medvedovim. Aleksei Makarkin, iz Centra za političke tehnologije ipak upozorava da je prerano govoriti kome će Putin dati prednost:

"To će predsjednik objaviti kako se bude približavao trenutak parlamentarnih izbora, u prosincu ove godine ili kada izbori već budu u toku. Trenutačno, Dmitry Medvedev se smatra jednim od vjerojatnih Putinovih nasljednika. Mislim da mu samo treba ugled i slava, ali i čvrste veze sa raznim izbornim grupama."

Sergei Ivanov dolazi iz bivših ruskih sigurnosnih struktura, bolje reći ima KGB-ovski imidž i predstavlja konzervativn struju u Kremlju, a to je ona koja je do sada i određivala političke smjernice u zemlji. No, ni Medvedev nije bez šansi. Uostalom, svjetskoj javnosti se dobro predstavio na nedavnom ekonomskom summitu u Davosu. Bio je najviše rangirani ruski dužnosnik koji je prisustvovao tom forumu. Putin ga svakako nije slučajno poslao među svjetske poslovne ljude, a on je u cijelosti, po ocjeni analitičara, povjerenu zadaću u Švicarskoj dobro obavio.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG