Dostupni linkovi

BRISEL


Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu pozvati nove vlasti u BiH da što prije provedu reforme, u cilju sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će biti u žiži rasprave o zapadnom Balkanu, rekli su zvaničnici njemačkog predsjedništva EU. Ministri EU će potvrditi "evropsku perspektivu" BiH i posebno zatražiti da se provede policijska reforma u toj zemlji, prenose agencije. Očekuje se i da će se evropski ministri osvrnuti i na rješavanje statusa Kosova i očekivanja EU da se u Srbiji formira nova proevropska vlada, što bi, uz opipljive korake ka punoj saradnji Beograda s Haškim tribunalom, omogućilo da Evropska komisija obnovi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

HAG
Sudjenje jednom od bivših vodja Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaiju i dvojici saoptuženih za zločine nad Srbima,
Romima i Albancima na Kosovu 1998. počeće sutra pred Haškim
tribunalom.
Haradinaj, u to vrijeme zapovjednik OVK u okolini Dečana, optužen je
zajedno sa Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem za
zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG