Dostupni linkovi

Zastoj u međudržavnim odnosima Hrvatske i BiH


Ankica BARBIR MLADINOVIC, Milad OBRADOVIC

Sva trenutno otvorena pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne smiju biti smetnja unapređenju i danas već dobrih odnosa dviju država – istakao je nakon razgovora s članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ocjenjujući da su svi problemi dviju država rješivi, ali da nedostaje akcije na obje strane:

„Trebalo je biti više akcije i oko luke Poče i oko pitanja prolaska kroz Neum i oko pitanja izbjeglica i oko graničnih pitanja. Sva ova pitanja su rješiva. Zato smo se ovdje i sastali da našim vladama damo jedan poticaj da se ta pitanja riješe jer mi uistinu imamo jako dobre odnose.“

Delegaciju Bosne i Hercegovine primio je i hrvatski premijer Ivo Sanader, a sutra će se održati i međudržavno vijeće za suradnju koje će o svemu podrobnije raspravljati, sasvim sigurno i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Hrvatska je zainteresirana za uvjete života pripadnika hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ona će im i dalje, u sklopu svojim mogućnosti, pomagati. I ovom prilikom ponavljam da domovina Hrvata u Bosni i Hercegovini jeste Bosna i Hercegovina.“

Razgovore Zagreba i Sarajeva na najvišoj razini ocijenio je sadržajnim i prijateljskim i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović:

„Cilj ove prve kolektivne posjete kolektivnog Predsjedništva nekoj državi jeste poboljšanje tih odnosa, poboljšanje u smislu ubrzavanja rješavanja određenih pitanja koja su, čini nam se, malo stagnirala.“

Radmanović nije želio komentirati izjave visokih dužnosnika Republike Srpske o mogućem referendumu o odcjepljenju Republike Srpske u slučaju, za Srbe, nepovoljnog rješenja Kosova. Naglasio je samo da o pitanju Kosova u Bosni i Hercegovini postoji jedinstveno mišljenje:

„Kosovo i Metohija jeste u ovom momentu problem odnosa Beograda i Prištine. On, po mišljenju skoro svih u Bosni i Hercegovini, treba tako da bude riješen uz pomoć međunarodne zajednice, koja rješava i neke druge manje probleme. Nadamo se da se eventualni međunarodni presedan neće desiti, koji bi mogao da pokrene glavninu pitanja, ali ne u Bosni i Hercegovini, kao što se priča, nego širom Evrope i svijeta.“

O Kosovu i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić:

„Nisu dobra rješenja koja jedne stavljaju u poziciju pobjednika, a druge u položaj gubitnika, ili poraženih. Budućnost mora pripadati svima i svi moraju sudjelovati u njezinu građenju.“

Iako je hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio danas kako između hrvatske i Srbije nije bilo pregovora o povlačenju hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, na isto novinarsko pitanje, hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić, odgovorio drugačije:

„Države uvijek imaju svoje institucije koje jedna s drugom održavaju veze. Tako i Hrvatska sa Srbijom održava veze na više nivoa. Svakako da smo razgovarali i o mogućnosti da se ovaj problem riješi, koji je nastao tužbom Republike Hrvatske. Da li ćemo čekati pravorijek suda, ili ćemo ići na jedan bajpas i riješiti pitanje dogovorom, je pitanje koje dvije vlade moraju riješiti.“

* * * * *

U sadržaju tema o kojim će se razgovarati na sjednici Međudržavnog vijeća Bosne i Hercegovine i Hrvatske moguće je uočiti i probleme koji uzrokuju određene zastoje u međudržavnim odnosima: imovinsko - pravni odnosi, izgradnja mosta kopno - Pelješac, pitanje dvojnih državljanstava, poboljšanje ekonomske saradnje, Luka Ploče.

Mišo Relota, glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, pominje još jedan aktuelan problem:

“Projekat Gornji horizonti, isto jedno pitanje koje je krucijalno pogotovo za pučanstvo ovog dijela BiH, točnije ovaj dio koji graniči između južne i istočne Hercegovine.”

Relota se slaže u ocjeni da su odnosi dvije zemlje u zastoju, a na konkretno pitanje zašto, odgovara:

“Sad možemo mi to pravdati ovako ili onako, odnosno gledati iz kuta Republike Hrvatske, odnosno iz kuta BiH i vjerovatno, ako biste i kompetentne osobe o ovom pitanju pitali, dobili biste vjerovatno odgovor da je razlog slabije suradnje, odnosno neodržavanja ove sjednice bio zaokupiranost unutarnjim problemima dvaju država. Međutim, ne može to biti opravdanje i nužno je naći vremena i prostora da se sjedne za zajednički stol, jer jasno je da ove dvije zemlje imaju najdužu kopnenu granicu jedna između druge.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić kaže da posljednje izjave lidera dvije zemlje govore o iskrenoj volji i želji da se odnosi dvije zemlje unaprijede:

“Nažalost, ta volja i želja, u koje ja zaista vjerujem, na neki način operativno se daleko sporije realiziraju. Sama pozicija Međudržavnog vijeća, ako je imalo svoju svrhu, a mislim da jeste imalo svrhu u prvim poslijeratnim godinama itd., mislim da je ona završila na neki način tu svoju misiju, tu svoju funkciju. Ja evo, primjera radi, znam da smo 2001. godine na Međudržavnom vijeću održanom u Zagrebu punim konsenzusom pozvali Sabor Republike Hrvatske da ratificira sporazum Luka Ploče, međutim ostalo je bez odjeka. I tako niz drugih nekih slučajeva.”

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, pak smatra da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u posljednje vrijeme kvalitetno drugačiji i bolji:

“Mislim da je i u toj novoj fazi odnosa ključnu ulogu odigrao i gospodin Mersić sa svojom politikom, ali isto tako ne bih zaboravila ni uticaj koji je imao gospodin Sanader sa jednom sasvim drugačijom politikom Hrvatske prema BiH.”

Tanja Topić ocjenjuje da otvorena pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske nisu toliko problematična kao ona sa Srbijom:

“Pa otvorenih pitanja naravno da ima još, ali ja lično ako bih pravila poređenje, mada je pitanje u kojoj mjeri se može praviti ta vrsta poređenja u odnosima između Srbije i BiH i Hrvatske i BiH, mislim da su ti odnosi, odnosno problemi koji opterećuju odnose na relaciji Hrvatska - BiH kudikamo bezopasniji, manji, tako da postoje neke određene indicije da će te probleme biti lakše svladati u budućnosti nego što će biti slučaj sa rješavanjem otvorenih pitanja koja postoje na relaciji BiH i Srbija.”

I Beriz Belkić vjeruje da predstoji bolja budućnost u odnosima između Sarajeva i Zagreba:

“Pogotovu nakon jasnih poruka oficijelnih vlasti iz Hrvatske da BiH je mjesto gdje svi njeni građani trebaju tražiti budućnost i rješenja.”
XS
SM
MD
LG