Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio pozitivnim presudu koja je Srbiju oslobodila odgovornosti za počinjenje genocida u Bosni i Hercegovini, ali da smatra vitalnim da Srbija okonča saradnju sa Haškim tribunalom, i da Skupština Srbbije donese "u najskorije verme" "Deklaraciju kojom će nedvosmisleno osuditi zločin počinjen na području Srebrenice":
Premijer Srbije Vojislav Koštunica je izjavio da presuda Medjunarodnog suda pravde "oslobadja Srbiju teške optužbe da je počinila genocid" i da je rasvetljavanja svih ratnih zločina i sankcionisanje njihovih počinilaca jedini put ka neophodnom pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković je ocenio da Srbija bez obzira na presudu Medjunarodnog suda pravde ima moralnu obavezu da krivci za genocid počinjen u Srebrenici budu kažnjeni.
Nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji je izrazilo razočarenje presudom.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG