Dostupni linkovi

HOLIVUD


U nedelju vecce biche dodeljene godissnje nagrade Americcke filmske akademije, Oskar, 79. po redu.
"Pokojni" Martina Skorsesa (Scorsese), po mnogim je kriticarima najbolji film godine. U igri je i "Babel" Alejandra Inarite (Inarritu), te "Pisma sa Ivo Dzime" Klinta Istvuda (Clint Eastwod).
U kategoriji za najboljeg redatelja najvisse ssansi imaju cetiri od pet kandidata za najbolji film – Martin Skorsese, Aleksandro Inaritu, Klint Istvud i Stefen Friers (Stephen Frears) za Kraljicu.
Kada je rec o Oskaru za najbolju glavnu zensku ulogu, Helen Mirren (Kraljica) je najvechi favorit. Ostale cetiri nominovane glumice su Kejt Vinslet (Kate Winslet) za Little Children, Meril Strip (Maryl Streep) za Devil Wears Prada, Dzudi Dencc (Judi Dench) za Notes on the Scandal i Penelope Kruz (Cruz) za Volver.
Forestu Vitakeru (Whitakeru), koji je ovekovecio lik ugandskog diktatora Idi Amina u The Last King od Scotland, americki mediji daju daleko najvise izgleda za osvajanje Oskara za glavnu musku ulogu, no u kategoriji je i jos jedan velikan kojem je Akademija duznik – Piter O'Tul (Peter O'Toole) za film Venus.
Za Oskara za sporednu musku ulogu najvise se kao favorit spominje komicar Edi Marfi (Eddie Murphy) za Dreamgirls, a za sporednu zensku ulogu u istom filmu Dzenifer Hadson (Jennifer Hudson), koju je lansirao reality show "American Idol".
Bivsi americki potpredsednik i gubitnik osporavanih izbora iz 2000. Al Gor (Gore) mogao bi dobiti Oskar za svoj ekoloski dokumentarac "Neugodna istina".
XS
SM
MD
LG