Dostupni linkovi

SARAJEVO/BEOGRAD


Agent Bosne i Hercegovine (BiH0 pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softich ocenio je da BiH nema razloga da se plassi sutrassnjeg ishoda u sporu, "jer je pravda na njenoj strani".
On je za danassnji sarajevski "Dnevni avaz" rekao da che presuda pre svega biti od neizmernog znaccaja za BiH i stabilnost na Balkanu, kao i potvrda koliko je medjunarodna pravda dostizzna.
Medjunarodni sud pravde u Hagu izrechi che u ponedeljak presudu u postupku po tuzzbi za genocid koju je Bosna i Hercegovina podnela protiv Srbije i Crne Gore 1993, navodechi da su vlasti u Beogradu odgovorne za genocid nad Bossnjacima i Hrvatima za vreme sukoba u Bosni.
Pravni tim SCG predvodjen Radoslavom Stojanovichem negirao je tokom dokaznog postupka od februara do maja prosle godine da je tokom rata u BiH izvrssen genocid, kao i da je zvaniccni Beograd bio odgovoran za poccinjene zloccine.
SCG je osporavala i nadlezznost Medjunarodnog suda pravde, navodechi da u trenutku kada je tuzzba podnesena nije bila cclanica UN, ssto je nuzzan uslov za nadlezznost tog suda.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG