Dostupni linkovi

PARIZ


Predsjednik Palestinske vlasti Mahmud Abbas zatražio je u subotu u Parizu podršku francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca za reaktiviranej mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca.
Jacques Chirac je naglasio da je i on među različitim akterima koji rade na tome da sporazum zaključen u Meki 8. februara o formiranju palestinske vlade nacionalnog jedinstva, "bude potvrđen u stvarnosti".
"Posebno mi je bilo važno da znam što predsjednik Abbas misli o razvoju situacije i mogućnostima angažmana u uspostavljanju mira. On je, po mom mišljenju moguć, uz postojanje dvije države – Izraela i Palestine- jedne uz drugu, mirne i sigurne, što bi možda mogle garantirati medjunarodne snage", kazao je Chirac.
Predsjednik palestinske uprave garantirao je svojem francuskom kolegi da bi postojanje dviju država, jedne uz drugu, omogućilo uspostavljanje mira i stabilnosti i da bi pomoglo zaustavljanje nasilja.
Pariz je bio posljednja etapa Abbasove evropske turneje koja ga je odvela u Njemačku i Veliku Britaniju, s kratkim zadržavanjem u Bruxellesu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG