Dostupni linkovi

NATO neće tolerisati nasilje


Očuvanje mira, stabilnosti i poštovanje zakona su najpotrebnijji Kosovu u ovom ključnom trenutku za njegovu budućnost, izjavio je u Prištini komandant NATO snaga za Jugoistočnu Evropu, admiral Hari Ulrih.

Admiral je rekao da je sa kosovskim liderima razgovarao o tragičnim događajima na protestu 10. februara, ocenjujući da su incidenti kontraproduktivni i destruktivni za budućnost Kosova. Ulrih je kazao da je KFOR spreman da se suoči sa bilo kakvom situacijom.

“Nasilje ne može i neće biti tolerisano. Oni koji brinu o budućnosti Kosova nece dozvoliti da se nasilje desi. Neophodno je poštovati i štititi politički proces i zakone. KFOR će nastaviti da podržava Kosovsku policijsku službu i policiju UNMIK-a, kako bi se brzo reagovalo protiv svakog nasilja i onih koji nasilje podstiču i planiraju ga”, rekao je admiral NATO-a, posle razgovora sa kosovskim liderima.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je kazao da je neophodno da se Kosovo suprotstavi svakome ko želi da naruši stabilnost i javni red.

Do posete admirala Ulriha dolazi u trenutku kada se u Beču vode finalni pregovori o budućem statusu Kosova. Dve strane, koje razmatraju predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija, ostaju pri svojim različitim pozicijama, kosovski Albanci insistiraju na proglašenju nezavisnosti, a Beograd se tome protivi.

Uoči početka pregovora na Kosovu je bilo incidenata. Tri vozila UN oštećena su u eksploziji koja se dogodila 19. februara, a pre toga 10. februara organizovan je protest pokreta “Samopredeljenje”, kada je došlo do sukoba učesnika protesta i policije, u kojima su poginula dva demonstranta, a više od 80 ljudi povređeno.
XS
SM
MD
LG