Dostupni linkovi

HAG


Tužioci Haškog tribunala zatražili su danas da sud bosanskom Srbinu Draganu Zelenoviću, koji je priznao krivicu za silovanje bošnjačkih žena u Foči 1992. godine, izrekne kaznu između 10 i 15 godina zatvora.
Na završnoj raspravi, branilac Zoran Jovanović predložio je sudskom veću da Zelenovića osudi na zatvorsku kaznu od sedam do 10 godina.
Zelenović je tokom današnje rasprave izjavio da se kaje zbog zločina koje je počinio i izrazio žaljenje zbog patnji njegovih
žrtava.
On je 17. januara ove godine priznao da je izmedju jula i oktobra 1992. godine, nakon što su srpske snage u aprilu preuzele kontrolu u Foči, više puta silovao dve bošnjačke devojke, ali i omogućavao drugim srpskim vojnicima da ih siluju, kao i druge žene koje su držali zarobljene.
Zelenovića su u junu prošle godine u Hag izručile vlasti u Sarajevu, pošto ga je Rusija prethodno proterala u BiH.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG