Dostupni linkovi

Vlada RS nastavlja finansirati gradnju Ferhadije


Dodik je podsjetio je da je Vlada podržala projekat obnove Ferhadije, kao i da za pomoć Islamskoj vjerskoj zajednici izdvaja budžetska sredstva. Prema njegovim riječima, prošle godine je za obnovu Ferhadije izdvojeno 370.000, a ove godine 300.000 konvertibilnih maraka. Premijer RS-a ocijenio je susret s islamskim vjerskim poglavarom BiH kao konstruktivan i od obostranog interesa:

„Ovo je bio jedan od važnijih sastanaka koje smo imali ovdje u Vladi. Nadam se da će on poslati jednu značajnu poruku za potreban dodatni dijalog, dodatnu toleranciju, dodatno pomirenje koje nam svima treba na ovom prostoru.“

Nakon razgovora sa premijerom RS-a, Cerić je naglasio da želi prenijeti poruku svim muslimanima da su danas u Banjoj Luci primljeni s dobrom voljom. Upitan kako komentariše formiranje Rijaseta Islamske zajednice Srbije, poglavar Islamske zajednice u BiH je rekao:

„Vjerovatno je to još jedan korak u procesu dezintegracije bivše Jugoslavije i ja se nadam da će to u Srbiji uraditi na najbolji način, da su naučili nešto iz drugih primjera bivših republika i da neće praviti gluposti.“

Odgovarajući na pitanje odnosa između vjerskih zajednica u BiH, Cerić je rekao da oni nisu ujednačeni u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te da bi u Banjoj Luci mogli i trebali biti bolji.
XS
SM
MD
LG