Dostupni linkovi

Rešenje statusa do kraja juna?


Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu, Šefer je izjavio da je “EU dala punu podršku planu Ahtisarija”. Ono što će proizaći iz konsultacija u Beču biće uključeno u konačni predlog, koji će ići na Savet bezbednosti UN, rekao je Šefer. On je kazao kako je neophodno da Savet bezbednosti UN donese posebnu rezoluciju o statusu Kosova:

“U Savetu bezbednosti sve zemlje članice treba da ocene sadržaj predloga i biće neophodno da se donese jedna odluka.”

Šefer je istakao da je Rusija do sada imala konstruktivnu ulogu u Kontakt-grupi i veruje da će shvatiti da je zajednička odgovornost da doprinese stabilnosti u regionu i istakao kako ne želi da prejudicira kakav će stav zauzeti Rusija u Savetu bezbednosti u vezi sa predlogom Ahtisarija. Govoreći o dva dana pregovaračkog procesa u Beču, šef kosovske delegacije Veton Sutroi je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da je zvanični Beorgad u Beču pokušao da, ponašajući se kao i u Rambujeu, predloži sasvim novi paket:

“Koji polazi od premise da će Kosovo biti autonomna pokrajina Srbije i sva rešenja treba da bude podvrgnuta rešenjima u Ustavu Srbije, što celokupni paket čini bezvrednim. Mi smo stavili do znanja zvaničnicima Beograda da je za naš paket Ahtisarija primenljiv samo u nezavisnom Kosovu i da svi predlozi o kojima oni govore mogu da budu predmet međudržavnog sporazuma između država Kosova i Srbije.”

Suroi je kazao kako se kosovska strana zalagala za pomogne ovom procesu, međutim odbili smo bez razmišljanja spominjanje Ustava Srbije, kao što je za nas nepriihvatljivo da se u dokumentu spomene izričito ustav Bugarske ili Moladavije, koji nisu relevantni za uređivanje života na Kosovu.
XS
SM
MD
LG