Dostupni linkovi

PRAG


Francuska trazi da se usvoji nova rezolucija Ujedinjenih nacija kako bi se "nastavile sankcije protiv Irana", nakon sto nisu ispostovani zahtevi iz rezolucije 1737, rekao je u cetvrtak ministar inostranih poslova Filip Dust Blazi (Philippe Douste-Blazy).
Velika Britanija se takođe zalaže za dalju izolaciju Teherana nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila izveštaj da Iran nije prekinuo program obogaćivanja uranijuma, što je tražio Savet bezbednost. Dvomesečno razdoblje u kojem je Teheran trebalo da postupi u skladu sa zahtevom UN ili će biti suočen sa sankcijama, istekao je 21. februara.
Američki državni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleezze Rice) izjavila je da je međunarodna zajednica spremna da iskoristi sve raspložive kanale i sredstva da bi naterala Iran da prekine obogaćivanje uranijuma.
S druge strane, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izrazio je sumnju da bi nove sankcije protiv Teherana išta postigle.
Iranski predsednik Mahumd Ahmedinedžad i danas je ponovio da njegova zemlja ima pravo na razvoj nuklearnog programa i da je namenjen isključivo u mirnodopske svrhe.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG