Dostupni linkovi

BEČ


Predstavnici Beograda i Prištine zavrsili su danasnje pregovore u Beču o predlogu specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija.
Pregovarački timovi su razmatrali anekse plana o ustavu, pravima manjina i pravosudnom sistemu.
Član beogradskog pregovaračkog tima Dušan Bataković je izjavio da je albanska strana,"veoma oštro reagovala na predlog Beograda, koji se ticao formiranja srpskog entiteta na Kosovu".
Koordinator srpskog pregovaracckog tima Slobodan Samardzzich izjavio je da u danassnjim pregovorima u Beccu nije bilo posebnog razgovora o srpskom entitetu na Kosovu.
On je podsetio da je taj entitet definisan platformom Beograda.
"Platforma pod srpskim entitetom podrazuvema pojaccana prava opsstina, direktno s Beogradom, njihovo medjusobno povezivanje, status crkve i kulturnog nassledja. Nismo objasnili da to ne podrazuvema poseban nivo vlasti, nego vrlo ccvrstu saradnju srpskih opsstina u ostvarivanju njihovih interesa na Kosovu", rekao je Samardzzich novinarima posle danassnjih pregovora.
Vođa Kosovskog tima Veton Suroi je rekao da je za Prištinu neprihvatljiv predlog Beograda o formiranju srpskog entiteta na Kosovu.
On je izjavio da su se Beograd i Prisstina danas saglasili o dva predloga. Jedan od njih je da predsednika Kosova mozze da vrati zakone koji mogu negativno da uticcu na pripadnike nacionalnih zajednica, a da je bilo priblizzavanja i o naccinu formiranja buduche Vlade Kosova.
Drugi koordinator sprkog pregovarackcog tima, Leon Kojen je negirao da je u pregovorima postignut bilo kakav kompromis.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG