Dostupni linkovi

Ponovo propali pregovori o reformi policije


Ni današnji sastanak predstavnika političkih partija o reformi policije u BiH nije rezultovao uspjehom, jer sastanku nisu prisustvovali predstavnici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH. Razlog nedolaska predstavnika SDA, kaže njen potpredsjednik Sadik Ahmetović, je što se kroz prethodna dva razgovora vidjelo da se reforma policije želi vratiti na početne pozicije:

«Želi se početi neka nova priča, sa nekom novom platformom, koja neće, po onome što sada znamo i kakve stavove imaju predstavnici RS-a, donijeti suštinsku reformu policije u BiH.»

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić svoj nedolazak obrazložio je time da predstavnici političkih partija trebaju prihvatiti izvještaj i ponuđeni akcioni plan Direkcije za reformu policije koji je nastao na temelju političkih dogovora iz 2005. godine.

Današnji sastanak napustio je i lider Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija. Prema njegovim riječima, nedolazak predstavnika SDA i Stranke za BiH pokazuje da se koalicija političkih stranaka na državnom niovu raspala:

«I kao što sam rekao, opozicija će vas podržati na evropskom putu, ali vi sami sebe morate makar pridržati na tom putu.»

Uoči sastanka lider Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je rekao kako za njega jedino kompromisno rješenje predstavlja prijedlog koga je na prošlom sastanku predstavio zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gergorijan:

«Ono što je ponuđeno je kompromis.»

RSE: Ako danas oni ne dođu, hoćete li vi sljedeći put doći?

DODIK: Ja ću uporno dolaziti.

Za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića u prvoj fazi treba prihvatiti okvirno rješenje o policijskim strukturama, te da regionalizacija budućih policijskih snaga u BiH treba biti razmatrana naknadno:

«Naš prijedlog je bio vrlo jednostavan, nije on najnoviji, da jednostavno se sada ne bavimo regionalizacijama, jer to ćemo svakako riješiti ustavnim rješenjem BiH - novi ustav će morati preurediti na neki način BiH - a da sada prihvatimo sve standarde i načela koji vrijede za organiziranje policija bilo gdje u svijetu, odnosno Evropskoj uniji kojoj se mi priključujemo.»

Iz Kancelarije visokog predstavnika liderima političkih partija danas je upućeno pismo u kojem se navodi da budžet i zakon o policiji moraju biti na državnom, a ne na entitetskom nivou, što je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka ocijenio kao ucjenu predstavnika SDA i Stranke za BiH. Iz OHR-a je također poručeno da od lidera političkih partija u BiH očekuju da se sastanu do 26. februara i postignu dogovor o reformi policije u zemlji. U suprotnom, Bosna i Hercegovina neće moći ove godine parafirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG