Dostupni linkovi

U Italiji opet kriza Vlade


Romano Prodi podneo je sinoć ostavku na položaj predsednika Vlade Italije. Razlog – nije u gornjem domu parlamenta – Senatu uspeo da dobije podršku za svoju spoljnu politiku koju su senatori, uglavnom komunisti i zeleni, ocenili preterano proameričkom.

Vlada Italije je pala sinoć, a već danas u podne naveliko su u toku konsultacije za sastavljanje novog kabineta. Italija je makar u ovom procesu iskusna. Naredna vlada biće joj 62. od kraja II svetskog rata. Italija je dakle od 1945, u protekle 62 godine menjala prosečno – tačno jednu vladu godišnje.

Romano Prodi je ostavku na premijersku dužnost podneo drugi put u karijeri – ovog puta nakon samo devet meseci vladavine. To je učinio, iako po Ustavu nije morao, nakon što u Senatu nije dobio podršku za svoju spoljnu politiku. Senatori iz njegove koalicije - komunisti i zeleni – tražili su da bude precizno definisan rok za povlačenje italijanskih vojnika iz Afagnistana. Drugi vrući problem je najava Sjedinjenih Američkih Država da će proširiti vojnu bazu u Vićenci, što stranke leve koalicije ne žele.

Predsednik države Đorđo Napolitano (Giorgio) danas već naveliko vodi konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka. Nakon toga će odlučiti hoće li mandat ponovo poveriti Romanu Prodiju ili nekom drugom iz njegove koalicije ili će pak raspustiti oba doma parlamenta i raspisati vanredne izbore.

Prodijevi dosadašnji koalicioni partneri otvoreno traže da mu bude poveren još jedan mandat i najavljuju da će ga podržati. Sa druge strane Prodijev portparol Silvio Sirkana (Sircana) je otvoreno izjavio da je dosadašnji premijer spreman na još jedan mandat na toj dužnosti. Treće: najjača stranka unutar koalicije levog centra - Demokratska levica - već je najavila da će šefu države predložiti Prodija za novog mandatara. Dakle ponovo Romano Prodi i ponovo koalicija levog centra najverovatniji je ishod kako sada stvari stoje.

Čemu onda uopšte ostavka?

Romano Prodi je zapravo napravio politički manevar. On i sam želi da učini ono što od njega traže žestoki partneri ali mu je dosta situacije u kojoj će on biti talac sopstvene koalicije. Ostavku je zato praktično podneo da bi im pokazao da moraju prihvatiti njegov tempo.

Jedino što bi mu moglo pomutiti računicu je činjenica da je koalicija desnog centra Silvija Berluskonija (Berlusconi) sada prema istraživanjima javnog mnjenja popularnija od vladajuće koalicije. Na izborima je Prodijeva grupacija pobedila toliko tesnom razlikom od 0,06% odnosno samo 25 hiljada od ukupno 38 miliona glasova da je samo bilo pitanje dana kada će se uloge izmeniti. Ako bi se predsednik države odlučio na nove izbore, što sada ne izgleda verovatno, na vlast bi se u Italiji mogao uskoro vratiti Silvio Berluskoni.
XS
SM
MD
LG