Dostupni linkovi

Ahtisari ne veruje u mogućnost dogovora


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je u Beču da ne veruje da je moguć kompromis oko statusa Kosova, ali je dodao da treba napraviti razliku između statusnih i drugih pitanja.

"Ako pogledate dokument, dve trećine se bavi položajem nealbanske zajednice i njihovim životom na Kosovu. Što se tiče statusa, nije se promenilo ništa i nema naznaka da su se strane pomerile u svojim stavovima", rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare prvog dana finalne runde pregovora u Beču.

Ahtisari je rekao da su današnji pregovori još jedna šansa da se, na osnovu nacrta njegovog predloga, napravi napredak po pitanju statusa Kosova:

"Ovo nije početak pregovora jer je do sada održano 15 sastanaka i 25 misija je posetilo Beograd i Prištinu. Ovo je ipak dobar početak, jer daje mogućnost za dijalog. Verujemo da strane ne očekuju da će njihov predlog odmah prihvatiti druga strana, ali je bitno šta će ta druga strana reći na taj predlog."

Ahtisari je rekao da ne može da kaže koliko će pregovori trajati ali da će na kraju nedelje znati kako će organizovati sledeću nedelju:

„Planiramo da iskoristimo sledeću nedelju za ovaj proces, a onda ćemo 10. marta organizovati završni sastanak.

Govoreći o tvrdnjama Rusije da će iskoristiti pravo veta u Savetu bezbednosti UN, Ahtisari je podsetio da je Moskva iznela stav da neće
prihvatiti rešenje oko koga se ne saglase obe strane:

"Budimo pažljivi u tome, jer tek kada predlog ode u Savet bezbednosti UN videće se reakcije svake članice ponaosob."

Popodne je planirano da dve strane iznesu svoje primedbe i komentare na Ahtisarijev plan, predstavljen 2. februara Beogradu i Prištini. Ahtisari je tada rekao da će biti precizan u vezi sa statusom Kosova u konačnoj verziji svog predloga koju će, posle pregovora u Beču, uputiti Savetu bezbednosti UN, koji će i doneti konačnu odluku o tome.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da će pregovarački tim Beograda za status Kosova u nastavku pregovora u Beču biti "krajnje konstruktivan", ali će osporiti sve stavove kojima se krši suverenitet Srbije. On je kazao i da srpski tim u Beč odlazi sa "potpuno pripremljenom platformom" i da će tamo izložiti kako treba da izgleda celokupno uređenje u svim segmetima pokrajine Kosovo unutar Srbije. Predstavnik kosovskog tima Skender Hiseni rekao je da će pregovarački tim Kosova težiti da se iz plana za status Kosova uklone dileme oko funkcionisanja buduće države.
XS
SM
MD
LG