Dostupni linkovi

OVK preuzela odgovornost za eksplozije


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu najoštrije je osudio sinoćnu eksploziju koja je imala za posledicu oštećenje tri vozila UNMIK-a i jednog privatnog vozila.

«Takvi kriminalni akti su apsolutno neprihvatljivi za institucije i građane Kosova. Oni direktno štete imidžu zemlje i ne predstavljaju pravu volju građana Kosova, koji su uvek osuđivaili ovakva dela», kaže se u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova.

Sejdiu je zatražio od organa reda i gonjenja da što pre otkriju autore ovog kriminalnog akta, te njihovo izvođenje pred lice pravde. «Ovakva dela su u suprotnosti sa procesom utvrđivanja statusa Kosova, koji ce sigurno biti u saglasnosti za političkom voljom njenih građana.»

I premijer Kosova Agim Čeku je sinoć nakon eksplozije osudio ovaj kriminalni akt i obišao mesto gde se eksplozija dogodila. Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljsani je za naš program rekao da još uvek ne znaju o motivima ovog kriminalnog akta i da za sada nema sumnjivih:

”Detaljnije informacije za sada nemamo, sem one da su sinoć oko 21.15 časova u eksploziji oštećena tri vozila UNMIK-a i jedno privatno vozilo. Povređenih nije bilo. Policija nastavlja istragu.”

Eljsani je rekao da je policija upoznata sa saopštenjem organizacije koja sebe naziva OVK i koja preuzima odgovrnost za sinoćnu eksploziju. U saopštenju podeljenom medijima elektronskom poštom Oslobodilačka vojska Kosova ističe da se “reaktivirala prvom akcijom koju je preduzela 19. februara u Prištini”.

“Ove eksplozije su imale za cilj uništenje vozila UNMIK-a a ne ljudske žrtve, kako je uradila UNMIK policija. Eksplozije su izvršene u znak osvete za ubistvo dvojice demonstranata i ranjavanje više od 80 u demonstracijama Pokreta ‘Samoopredlelenje’, kaže se u saopštenju i ističe da će se»OVK osvetiti za svaku nepravdu koja bude učinjena narodu».

Najavljujući nove demonstracije za 3. mart, Pokret «Samoopredelenje» se danas ogradio od saopštenja organizacije koja sebe naziva OVK. «Mi nemamo ništa ni sa saopštenjem ni sa činom koji se sinoć dogodio. Mi osuđujemo taj kriminalni akt koji ugrožava živote građana Kosova", rekao je na konferenciji za novinare «Samoopredelenja» aktivista Dželal Svečla.
XS
SM
MD
LG