Dostupni linkovi

Sjeverna Afrika - novi Afganistan


U planinama sjeverne Afrike mjesecima je pripreman plan da se napadnu američka i britanska ambasada u Tunisu, što je završilo nizom oružanih okršaja u januaru. U tim je sukobima ubijeno desetak militanata i dva pripadnika tuniskih snaga sigurnosti, piše današnji New York Times ističući kako jezabrinjavajuće to što je nasilje u mirni Tunis stiglo iz susjednog Alžira. Nasilna alžirska grupa koja se naziva "Salafistička grupa za propovijedanje i borbu" najavila je da će ujediniti radikalne islamističke grupe širom sjeverne Afrike.

Pripadnici kontraobavještajnih službi s tri kontinenta ocjenjuju kako su teškoće u Tunisu posljednji dokaz da pomenuta alžirska grupa, s dugom poviješću nasilja, radi ono što je obećala: organizira ekstremiste širom sjeverne Afrike i ujedinjuje ih s ostacima Al Qaede u novu međunarodnu snagu. Svoj članak Times temelji na razgovore s američkim vladinim i vojnim dužnosnicima, francuskim kontraobavještajcima, talijanskim protuterorističkim tužiteljima, alžirskim stručnjacima za terorizam i tuniskom vladom. Oni kažu kako bi sjeverna Afrika, sa svojim širokim, slabo nadziranim područjima planina i pustinja, mogla postati novi Afganistan kao utočište za teroriste s lakim pristupom za napade u Evropi. Dodatna otežavajuća okolnost jesu duboki korijeni koje sjevernoafričke zajednice imaju u Evropi, te mogućnost putovanja izmedju regija.

Paralelno, američke obavještajne službe potvrdile su, poslije višemjesečnog prikupljanja dokaza, da se Al'Qaida uspjela oporaviti od bezbrojnih udaraca koje su joj u prethodnih šest godina nanijele protivterorističke akcije Sjedinjenih Američkih Država. Obavještajci navode i da je Al'Qaida izgradila mrežu logora za obuku na loše kontroliranoj granici između Pakistana i Afganistana. Navodi se takodje da je nova organizaciona šema al'Qaide nešto slabija nego prije 2001. godine, ali da su iskusne komandante, koji su proteklih godina ubijeni ili uhapšeni, zamijenili mladi lideri, zbog čega ta organizacija i dalje ostaje na prvom mjestu američkih neprijatelja. SAD očekuju veliku ofanzivu talibana već početkom proljeća, zbog čega je u Afganistan upućeno još 3.200 američkih vojnika.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG