Dostupni linkovi

Pretnje i grafiti mržnje opet su tu


Sudija Nata Mesarović, predsedavajuća sudskog veća na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, izjavila je da je na službeni mobilni telefon dobila je preteće poruke. «Uznemirena sam i molim sve da sud ostave da radi svoj posao», rekla je Nata Mesarović. Ona je navela da se radi o MMS porukama, ali nije iznela detalje o sadržaju.
U isto vreme, na spomeniku Ivanu Stamboliću na Fruškoj Gori, osvanuo je grafit «Hvala Legijo», uz nacrtana četiri ocila. I za ubistvo Đinđića, i za likvidaciju Stambolića, za koju je već osuđen na 40 godina, optužen je Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije. Ova povezanost zločina i poslednjih incidenata, smatra Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, vrlo je indikativna:

«Radi se o istoj grupi ljudi, koja i dalje ima svoje strukture koje su na slobodi i koje deluju sasvim neometano, koje na neki način vrše presiju na javno mnenje, koje iz sive zone utiču da se učvrsti osećaj nesigurnosti kod građana i da se mnogo toga nije promenilo.»

Ovi incidenti, smatra Miloš Vasić, komentator lista «Vreme», jasan su znak da su kriminalci u sve većoj panici što je bliži kraj suđenju za ubistvo premijera:

«Što se više približava se izricanje osuđujuće presude i svi gledaju u 40 godina zatvora, njihove pristalice gube živce. »

On veruje da je policija dobro opremljena i da će autore pretećih poruka vrlo lako otkriti:

«Tehnički rečeno, kad se idući put uhvate za telefon, nastradali su.»

Ali policijski ekspert Marko Nicović smatra da to i neće biti baš lako zbog, kako kaže, velikog uticaja koji još uvek imaju počinioci zločina:

«I u policiji oni još uvek imaju neke svoje ortake. To su ipak na neki način braća po krvi koja su zajedno ratovala, zajedno bila u paravojnim formacijama, vrlo su vezani. Tako da će oni nastojati da spreče da se otkrije ko je to organizovao.»

Na vest o skrnavljenju spomenika Ivanu Stamboliću, Boško Krunić, bivši visoki funkcioner nekadašnje Jugoslavije, ovako je reagovao:

«To znači da traje jedna užasno ružna, osvetnička jedinica koje više nema, ona traje kao jedinica u najružnijem izdanju. Naprosto nemam šta da kažem. To je grozno. Ne znam kad ćemo se dozvati pameti.»

Jasno je da ljudi koji su u vreme Slobodana Miloševića radili najprljavije poslove, zbog današnje nespremnosti da se napravi diskontinuitet, pokušavaju da se vrate na scenu, izjavio je Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine:

«To je ono što je strašno i ukoliko se s tim ne krenemo vrlo brzo obračunavati, to će nam se vratiti kao najcrnja pošta.»

Branko Stamenković, tužilac Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu, rekao je za naš program da autor pretećih telefonskih poruka mogu biti lako otkriven, osim ako su za slanje korišćeni anonimni sajt ili server:

«Ukoliko se koriste neki zaštićeniji sajtovi sa mogućnošću nesplatnog slanja poruka, to i nije tako lak zadatak, obzirom da u svojoj biti zahteva međunarodnopravnu pomoć, u smislu prženja podataka o konektoru na taj server sa kojeg su te poruke poslate.»

Za pošiljaoce pretećih poruka visokim državnim službenicima, kao što su tužioci ili sudije, zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

I pored našeg dvodnevnog insistiranja, u MUP-u Srbije nismo dobili informaciju šta se preduzima povodom telefonskih pretnji sudiji Specijalnog suda. Grafit sa spomenika Ivanu Stamboliću je uklonjen, a policija traga za počiniocima.
XS
SM
MD
LG