Dostupni linkovi

Ništa od preokreta u mirovnim pregovorima


Sudionici današnjih pregovora u Jeruzalemu proveli su dva sata u raspravi iza zatvorenih vrata. Iz šturih izjava nakon sastanka američke državne tajnice Condoleezze Rice, palestinskog predsjednika Mahmuda Abaza i izraelskog premijera Ehuda Olmerta, jasno je da značajnijeg obrata u naporima za ponovno pokretanje bliskoistočnog mirovnog procesa nije bilo.

Iz diplomatskih krugova bliskih pregovaračkim stranama doznaje se da su se sudionici današnjih razgovora suglasili u tome da se o nekim ključnim pitanjima ne slažu.

Sažetak susreta novinarima je u diplomatskoj formi ponudila američka državna tajnica Condoleezza Rice:

"Svi smo ponovili opredijeljenost za uspostavu modela dviju država, izraelske i palestinske, suglasili smo se da palestinska država ne može nastati nasiljem i terorom, te ponovili odanost obavezama koje smo ranije preuzeli, uključujući 'mapu puta' za uspostavu trajnog mira", izjavila je američka državna tajnica, ali nije pomenula moguću obnovu mirovnih pregovora.

Condoleeza Rice je potvrdila da su se izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abaz dogovorili uskoro ponovo sastati, te najavila kako će se i sama vrlo brzo vratiti u regiju i pomoći nastavak mirovnih napora.

"Predsjednik i premijer su se dogovorili uskoro ponovo naći i razgovarati i obojica su još jednom naglasili želju za američkim učešćem i vodstvom u naporima koji bi trebali olakšati prevladavanje preostalih prepreka, te u osiguravanju šire regionalne i međunarodne potpore mirovnom procesu".

Ključna prepreka bilo kakvom pomaku s mrtve točke, stav je Hamasa da se ulaskom u zajedničku vladu s Fatahom ne odriče svog stava o nepriznavanju države Izrael. Izraelski premijer Ehud Olmert:

"Palestinska vlada koja ne prihvata postojanje Izraela, neće dobiti međunarodno priznanje niti će se s njom surađivati. Razgovarao sam o tome s američkim predsjednikom i mogu vam reći da su stajališta Izraela i Sjedinjenih Država o tome identična. Postoji potpuna suglasnost i razumijevanje u vezi sa statusom palestinske vlade u slučaju da ne prihvati postojanje Izraela, kao temeljni uvjet za bilo kakvu aktivnost u budućnosti."

Početkom mjeseca u Mekki je postignut sporazum između palestinskih frakcija o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali je Hamas ponovio da neće odustati od svog programskog cilja – uništenja židovske države.

Condoleezza Rice je ocijenila da bez promjene odnosa Hamasa prema ovome pitanju, sporazum iz Mekke neće zadovoljiti ključne posrednike u bliskoistočnom mirovnom procesu – Sjedinjene Države, Ujedinjene narode, Europsku uniju i Rusiju.
XS
SM
MD
LG