Dostupni linkovi

BEOGRAD


U ponovljenom trećem sudjenju za zločin na Ibarskoj magistrali oktobra 1999. godine kada su u izrežiranoj saobracajnoj nesreći ubijena četvorica funkcionera SPO, a lider te partije Vuk Drašković povredjen, u Okružnom sudu u Beogradu na 15 godina zatvora osudjen je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija. Na 15 godina osudjen je i bivši pripadnik "crvenih beretki" Nenad Ilić koji je, prema optužnici, vozio kamion kojim je izvršeno ubistvo. Sef državne bezbednosti u vreme Miloševićevog režima, Radomir Marković, osudjen je na 8 godina zatvora, a nekadašnji šef carine Mihalj Kerets na 2,5 godine. Vrhovni sud Srbije dva puta je poništavao presude I vracao ih prvostepenom sudu, a ovog puta neke od izreccenih kazni bile su čak I blaže u odnosu na prethodno sudjenje, što je izazvalo reakcije porodica poginulih koji su najavili da će pravdu tražiti pred evropskim sudovima.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG