Dostupni linkovi

Intenzivirana istraga o demonstracijama


Ne treba dozvoliti da se nasilje ponovi i da ono nanese štetu procesu rešavanja statusa, ocenili su premijer Agim Čeku i šef UNMIKa Joakim Riker. Čeku je pozvao građane da pokažu spremnost da doprinesu procesu rešavanja statusa i time nezavisnosti:

“Ne treba dozvoliti da ponašanje pojedinaca nanese štetu procesu, kao što se ne može dopustiti da neadekvatno reagovanje policije utiče na gubljenje imidža snaga reda.”

Kosovski premijer je izrazio očekivanje da će vrlo brzo biti objavljeni rezultati istrage o događajima tokom demonstracija pokreta “Samoopredeljenje”, kao i reakciji policije:

“Vodi se istraga i ubrzo će se znati rezultati, na osnovu kojih ćemo delovati.”

Tokom protesta 10. februara u Prištini dva demonstrata su poginula od posledica ranjavanja gumenim mecima. U demonstracijama je povređeno oko 80 osoba. Takav tragičan bilans je doveo do ostavke komesara UNMIK policije Stivena Kertisa i ministra unutrašnjih poslova Fatmira Redžepija.

Posle razgovora sa Čekuom, šef UNMIK-a Joakim Riker je pozvao građane da se uzdrže od nasilja:

“Tražimo od građana Kosova da shvate da su se približili cilju, te zato nema razloga da se okreću nasilju.”

U međuvremenu, Pregovarački tim je pripremio primedbe na predlog za status Kosova, izaslanika UN Martija Ahtisarija, koje će izneti na sastanku 21. februara u Beču.

Primedbe Prištine se uglavnom odnose na saradnju budućih srpskih opština, Mitrovicu i budućnost Kosovskog zaštitnog korpusa. Portparol Pregovaračkog tima Skender Hiseni je izjavio da se “radi o primedbama koje teže uklanjanju dileme oko funkcionisanja buduće države”.
XS
SM
MD
LG