Dostupni linkovi

SARAJEVO


Lideri parlamentarnih partija u Bosni i Hercegovini razgovaraju o reformi policije, na sastanku koji je sazvao predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić. Reforma policije osnovni je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BIH Evropskoj uniji. "Policija Republike Srpske je minimum za bilo kakav dogovor'', izjavio je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik u pauzi razgovora lidera političkih stranaka o reformi policije.

PODGORICA
Jan Lui Loran, direktor Strateškog planiranja Vijeća Evrope izjavio je u Podgorici da bi Crna Gora krajem proljeća, nakon aprilskog zasjedanja Parlamentrane skupštine, trebala postati punopravna članica Vijeća Evrope.
Loran je istaknuo da će Podgorica morati ratificirati i niz konvencija, poput onih koje se odnose na ljudska prava i vladavinu prava, o spriječavanju torture, o pravima nacionalnih manjina, te o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.
No, istaknuo je da, ukoliko ne bude apsolutnog koncenzusa u Crnoj Gori po pitanju novog ustava, to neće biti izuzetak u Evropi.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG