Dostupni linkovi

Putin unaprijedio Ivanova


Sergej Ivanov se uspješno i na vrijeme "demobilizirao", pišu danas ruske novine u komentarima imenovanja ruskog ministra odbrane za prvog potpredsjednika vlade i potencijalnog nasljednika Vladimira Putina. Aktuelni ruski predsjednik podigao je Ivanova u isti rang u kojem je i Dimitrij Medvedov, koji je već širom Rusije proglašen budućim predsjednikom. I prije nego je odluka ozvaničena, pažljiviji promatrač je mogao primjetiti da lukavi KGB-ov obavještajac uvodi u igru dvojicu koji će se natjecati za njegovo mjesto. U posljednje vrijeme, naime, na kontroliranim televizijama su se mogla vidjeti obojica – i Ivanov i Medvedov kako obilaze farme i fabrike, smješkaju se u kamere.

UnapreĐenje Ivanova je samo po sebi značajno i, naravno, kudikamo uspješnija pozicija u borbi za predsjedničku funkciju od predjašnje. Promatrači zbivanja u Kremlju medjutim tvrde da izjednačavanje pozicije ove dvojice kandidata samo pokazuje kako Putin zapravo još uvijek nije donio odluku o tome ko je od njih dvojice njegov jači pulen. Politički analitičar Sergej Mulin kaže da ovaj potez apsolutno uklapa u teoriju koju je predsjednik izložio na svojoj posljednjoj godišnjoj Press konferenciji – da će Rusija imati slobodne izbore s dvojicom kandidata. Ono što nije kazao je da će obojica biti kandidati Kremlja.

Vladimir Putin se na izborima sljedeće godine ne može kandidirati, jer ruski zakoni ne dozvoljavaju tri uzastopna mandata. Javna je tajna medjutim da će pobijediti onaj kojeg on podrži. Putin je naime najpopularniji ruski političar, a i mediji su uglavnom pod njegovom kontrolom.

Sergej Borisovič Ivanov juče se ispeo na dosadašnji vrh svoje karijere. Osim toga od predsjednika je čuo samo lijepe riječi o sebi samom. Putin je naime podsjetio na Ivanovljeve uspjehe reanimaciji vojno-industrijskog kompleksa, ali ni riječi nije kazao o širokoj lepezi njegovih neuspjeha i blamaža – počevši od neuspjeha u reformi vojske, preko sadističkog maltretiranja vojnika do potapanja podmornica. Vojni analitičar Aleksandar Golts tvrdi da će izmještanje Sergeja Ivanova s pozicije ministra odbrane poboljšati njegov image. Nakon što je postalo jasno da kao ministar odbrane nije mogao postići uspjeh, trebalo ga je povući. Do 2008, kada su predvidjeni predsjednički izbori većina će birača sasvim zaboraviti na njegov rad kao ministra odbrane, kaže Golts.

Sergej Ivanov ima 54 godine, baš kao i Putin, radio je za sovjetsku obavještajnu službu u inostranstvu, nakon raspada kolosa s istoka ostao je u ruskoj tajnoj službi, u vrijeme Borisa Jeljcina bio je načelnik Savjeta za nacionalnu sigurnost, često se slika u uniformi, moto mu je kritika američke vanjske politike. Takav portret lako je zamisliti na nekom avionu, tenku ili novom raketnom kompleksu. Za mnoge ruske gradjane biće u predizbornoj kampanji čak i primamljiv. Dmitri Medvedov, sa svojih 41, bivše advokat i učitelj, čovjek kojem su preokupacija socijalni i razvojni programi teško da mu može konkurirati u današnjoj Rusiji.
XS
SM
MD
LG