Dostupni linkovi

Sukobi u vrhu policije


Bivši direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan podnio je juče Osnovnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv Tome Kovača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a, zbog lažne prijave krivičnog djela. Kovač je optužio nedavno Andana, te Vinka Pandurevića, optuženog za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i još nekoliko lica da su pripremali njegovu likvidaciju. Bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a Tomo Kovač kaže da je Andan početkom prošle godine, u dogovoru s Vinkom Pandurevićem, prikupio novac i predao ga pripadniku zemunskog klana sa zahtjevom za Kovačevo ubistvo. Prema njegovim tvrdnjama, naručilac likvidacije je Vinko Pandurević, a motiv je eventualno umanjenje kazne Pandureviću ukoliko se Kovač eliminiše kao ključni svjedok za Srebrenicu.

Bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti RS-a Predrag Ćeranić potvrđuje da upravo u tome treba vidjeti osnovne motive za prijetnje Kovaču:

„A činjenica je da je Andan morao otići s mjesta direktora policije MUP-a RS upravo nakon intervencije Haškog tribunala. U onome što je gospođa Del Ponte uputila OHR-u stajalo je da je Andan blizak krimogenim licima i da je u ličnom odnosu s pojedinim haškim optuženicima.“

Ćeranić međutim dodaje da je začuđujuće da je Andan ostao na visokoj poziciji - zamjenika načelnika za obrazovanje kadrova MUP-a Republike Srpske.

S druge strane, Dragomir Andan izjavio je za medije u RS-u da Kovača muči nečista savjest i aveti iz ratne prošlosti, te da su u njemu sukobljene dvije ličnosti - kako je rekao - Tomo svjedok i Tomo izvršilac. Tomo Kovač je danas bio nedostupan za medije, dok Andana nije bilo na radnom mjestu -u upravi za obrazovanje kadrova MUP-a Republike Srpske.

A predsjednik nevladine organizacije Narodni front Dragomir Babić podnio je prijavu protiv Andana, tvrdeći također da mu je ovaj prijetio:
„On je meni u tom smislu zaprijetio da će se riješiti mene i vidjeću kako ću proći, riješiće se oni mene. Ne znam koga je to on predstavljao. Pretpostavljam da je on to govorio u ime tih njegovih prijateljskih obavještajnih krugova iz rata, koji se i sada bave kriminalom, a on je član te organizovane mafije u RS-u. Njega su jednostavno naveli da sam ja glavni krivac što je on smijenjen sa mjesta direktora policije i da ja dajem te podatke novinarima.“

Babić tvrdi da ga je policija RS-a obavijestila da unutrašnja kontrola vodi istragu protiv Andana. U policiji RS-a danas su potvrdili da su dobili prijavu tužilaštva u Bijeljini koja sadrži 3 krivična elementa: pripremu atentata na Tomu Kovača u Beogradu, Podgorici i dijelom u RS-u. Direktor policije RS-a Uroš Pena:

„Zajedno sa tužilaštvom ćemo zaista vidjeti krajnje odgovorno šta su naše nadležnosti, a u okviru međunarodne saradnje zajedno s policijom i Srbije i Crne Gore probaćemo da definišemo ovo i niko neće biti amnestiran ako bude takvih aktivnosti, bez obzira ko je u kom svojstvu i koliko je pozicioniran u policiji RS-a.“

U policiji RS- naglašavaju da će se ovom slučaju posvetiti posebna pažnja zbog toga što njegovo rješavanje ima veze s ispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG