Dostupni linkovi

Mladić iz Bosne u krvavom pohodu


Udarna vijest zbog koje je u ponedjeljak navečer prekinut program svih američkih nacionalnih televizijskih mreza, nosila je pečat već viđenog.

Veliki prodajni centar, okružen desecima policijskih, vatrogasnih i vozila hitne pomoći. Policijski specijalci u pancirnim prslucima i s kacigama, uspaničeni civili u šoku, ranjeni i mrtvi na nosilima.

Prizor je to koji se proteklih godina u Americi prečesto viđa, a po pravilu znači da je naoružani napadač otvorio vatru na slučajno odabrane i nedužne ljude. Srednje škole i prodajni centri, najčešća su mjesta takvih tragedija.

Ovu u Salt Lake Cityu opisuje zapovjednik tamošnje policije, Chris Burbank:

"Osamnaestogodišnji stanovnik Salt Lake City-a dovezao se automobilom na parkiralište ispred shopping centra. Čim je izašao iz vozila, opazio je dvije osobe i odmah u njih zapucao. Krenuo je dalje prema centru, opazio je ženu koja izlazi iz jednog dućana i pucao u nju. Kada je ušao u centar naišao je na petero ljudi koji su izlazili iz jedne trgovine u koje je također odmah zapucao. Nastavio je prolaziti kroz centar i pucati. Pogodio je još dvoje ljudi, prije nego li ga je zaustavio jedan policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti," rekao je Burbank.

Napadač je ubijen u razmjeni vatre s policijom, ali je prethodno uspio iz puške i pištolja pogoditi devet osoba. Pet ih je podleglo ranama.

Još uvijek u šoku, svjedoci su pred kamerama govorili o onome što su vidjeli:

"Čuo sam policajca koji je više puta uzviknuo: 'Baci oružje! Policija!' Onda je uslijedila žestoka paljba."

"Posvuda sam vidio krhotine od stakla i čini mi se, barem desetak tijela kako leže na podu", izjavila su dvojica mladica, nakon bjekstva iz prodajnog centra.



"Napadač je imao samo jedno na umu. Ušao je u shopping centar s ruksakom punim municije i oružja. Na ljude je pucao iz sačmarice i imao je samo jedan cilj", kaže policijski komesar Burbank.

Identitet ubijenog napadača objavljen je 24 sata kasnije. Bio je to Sulejman Talović, 18 godišnji izbjeglica iz Bosne, koji je preživio opsadu Srebrenice i zajedno s majkom, evakuiran nakon što je vojska bosanskih Srba zaposjela taj grad, u ljeto 1995. godine.

Od 1994. godine živjeli su kao izbjeglice u Srebrenici, u koju su stigli iz sela Talovići. Sulejman je tada imao pet godina.

Obitelj Talović doselila se u Utah 1998., kroz američki progam za prijem izbjeglica iz BiH. Po dolasku u Ameriku Sulejman je živio s roditeljima i trima sestrama, na malom ranču, nedaleko od Salt Lake Citya. Majka ga je prije dvije godine ispisala iz škole kako bi počeo raditi. Susjedi ga opisuju kao samotnjaka koji je najčešće bio obučen u crno. Lokalna policja objavila je da je proteklih godina Sulejman Talović bio umiješan u nekoliko manjih incidenata. Posljednja dva mjeseca radio je u jednoj praonici rublja. Na dan ubojstva normalno je odradio svoju smjenu.

Motivi ovakvih napada u Americi do sada su uglavnom uključivali loše ocjene u škloli, sukobe s vršnjacima, neuzvraćenu ljubav ili pripadnost opskurnim kultovima.

Šta je zbilja navelo Sulejmana Talovića da, naoružan do zuba, uđe u trgovački centar i zapuca na sve koje je vidio, bit će teško utvrditi. Policija istražuje kako je nabavio oružje, a FBI navodi kako nema naznaka da se radi o napadu motiviranom vjerskim ekstremizmom.

Sulejmanovi rođaci koji još žive u Bosni, izjavili su za agenciju Associated Press kako vjeruju da je ratna trauma na neki način utjecala na ovu tragediju.

Policija u Salt Lake Cityu priznaje da ne može otkriti Talovićeve motive.

"Važno je da se zamislimo i pokušamo shvatiti zbog čega se ovo dogodilo. Policija još uvijek traga za mogućim motivom ovoga napada. Šta je navelo ovog mladića da to učini. Šta kao zajednica možemo učiniti da se takvo nešto više ne ponovi", kaže policijski zapovjednik Chris Burbank.

U međuvremenu, udruženje koja okuplja oko 3,000 useljenika iz BiH u saveznoj državi Utah, uputilo je izraze sućuti obiteljima žrtava i objavilo kako se nada da se na članovi bosanske zajednice u Americi neće gledati kao na kriminalce i ubojice.
XS
SM
MD
LG