Dostupni linkovi

Softić tvrdi da je odluka već donesena


Agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu (Haag) Sakib Softić kazao je da ne vjeruje u informaciju da će 15 sudija danas ponovo zasjedati i ovaj put donijeti konačnu odluku po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore (SCG) za genocid. Ova izjava medijima u BiH uslijedila je nakon što je beogradska politika, pozivajući se na sudske izvore u Hagu, objavila da Sud još nije “prelomio” u ovom slučaju, te da će još jednom u četvrtak pretresti sva sporna pitanja.

Napisi o procesu i presudi Međunarodnog suda u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za počinjeni genocid koji se posljednjih dana mogu vidjeti u srbijanskim medijima nisu ništa drugo do probni baloni koji imaju za cilj opipavanje pulsa kako u Srbiji i Crnoj Gori, tako i u BiH, tvrdi agent BiH Sakib Softić.

“To su puke špekulacije medija iza kojih, uvjeren sam, ne stoje nikakvi izvori iz Suda.”, kazao je Softić za sarajevski “Dnevni avaz”. Softić tvrdi kako je praksa Suda u Hagu da se najave termina izricanja presude izdaju tek nakon što Sud donese konačnu odluku i svi članovi Vijeća stave potpis na nju:

“Zato su nelogične najave medija prema kojima bi Sud danas trebao vijećati, pa tek onda pisati odluku koja će biti iznesena 26. februara, jer je prije nekoliko dana objavljen datum izricanja presude.”

Softić je dodao da vijećanje Suda nikada nije bilo javno, te da datumi tih sjednica spadaju pod sudsku tajnu. S obzirom na te činjenice, Softić navodi da bi bilo zabrinjavajuće ako bi druga strana u ovom momentu imala informacije koje spadaju u sudsku tajnu. Dodao je da po statutu i pravilu Suda, danas pa sve do izricanja presude, niko ne može znati šta u presudi stoji.

Sarajevsko “Oslobođenje”, takođe, pozivajući se na svoje izvore, navodi da je Sud proteklog petka zvanično obavijestio strane u sporu da će 26. februara saopštiti presudu, što govori da je presuda donesena. “U svojoj historiji Sud nije objavio datum presude a da prije toga nije donio konačnu odluku u nekom sporu", tvrdi jedan od sagovornika ovog lista, ističući kako nije isključeno da će se sudije još jednom sastati, ali samo radi utvrđivanja tehničkih detalja.

Pozivajući se takođe na izvore bliske Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u današnjem izdanju beogradski “Blic” navodi da Sud neće proglasiti Srbiju krivom za genocid po tužbi BiH. List navodi da će takva odluka biti bazirana na nedostatku dokaza da je genocid počinjen na nivou države. "U odluci Međunarodnog suda pravde Hagu pisaće da su ratni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom nesumnjvo počinjeni sa srpske strane, ali i da se tužba BiH odbacuje usljed nedostatka dokaza da je genocid počinjen na nivou države", navodi beogradski dnevnik. Sagovornik "Blica" odbacuje navode da je ova odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu povezana sa rješavanjem statusa Kosova, ali, kako piše list, drugi izvori govore da je upravo to jedan od ustupaka Srbiji da omekša svoje stavove u vezi sa otcjepljenjem Kosova. “Blic" takođe piše da ima i onih koji vjeruju da ovakva odluka, na koju ne postoji pravo žalbe, otvora mogućnost da se najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić nađe u Ševeningenu, jer se njegov dolazak i eventualna optužba za genocid ne bi direktno odražavali na postupak protiv države Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Konačnu odluku 16 sudija Međunarodnog suda pravde saopštiće 26. februara predsjednica najvišeg suda UN Rosalin Higins (Rosalyn Higgins) iz Velike Britanije.

BiH je 1993. godine ICJ-u tužila tadašnju SR Jugoslaviju (kasnije Srbiju i Crnu Goru) za genocid koji su, prema tužbi, nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH počinili Srbi, po planu vlasti u Beogradu. Glavna rasprava po tužbi održana je od februara do maja prošle godine. Pravni tim Srbije i Crne Gore, predvođen Radoslavom Stojanovićem, negirao je tokom dokaznog postupka da je tokom rata u BiH počinjen genocid, kao i da je zvanični Beograd bio odgovoran za počinjene zločine. Srbija i Crna Gora je osporavala i nadležnost Međunarodnog suda pravde, navodeći da u trenutku kada je tužba podnesena nije bila članica UN, što je nužan uslov za nadležnost ovog suda. Zastupnici BiH, na čelu sa Sakibom Softićem, dokazivali su, nasuprot tome, da su vlasti Srbije i Crne Gore organizirale i provele genocid nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom u BiH.
XS
SM
MD
LG