Dostupni linkovi

Promjene nakon izbornog debakla


Objašnjavajući razloge zbog kojih u novom statutu neće biti ove stavke, član komisije koja radi na njegovoj izradi Ognjen Tadić rekao je da SDS teži da postane moderna, narodna, evropska stranka, te da novi statut treba biti demokratski i lišen bilo kakve represije:

«Srpska demokratska stranka u tome nije posebna jer su se za takvu vrstu statuta izborile i druge stranke u RS-u, a tako slične odredbe nema niti u statutu SNSD-a, niti PDP-a, niti neke druge stranke. A istovremeno se ne smatra da će bilo ko od lica koja su optužena za ratne zločine biti u članstvu tih stranaka.»

Politički analitičar Ivan Šijaković mišljenja je da je pravljenje novog statuta i reforma SDS-a pokušaj da se pridobije staro biračko tijelo:

«Neka istraživanja su pokazala da su oni apstinirali, da čak nisu ni prešli na ove druge, tako da oni vjerovatno pokušavaju da to vrate.»

Informacije koje su se pojavile u nekim medijima, da bi izbacivanje stavke statuta kojom se definiše da osobe optužene za ratne zločine ne mogu biti članovi stranke moglo značiti i povratak haških optuženika, predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra samo pokušajem diskreditacije stranke:

«Jedini motiv komisije je da napravi statut koji može funkcionisati, koji će doprinijeti reformi i novom imidžu stranke, bez ikakvih prejudiciranja i bez ikakvih odredbi koje bi mogle biti restriktivne i koje bi na neki način Srpsku demokratsku stranku dovele u drugačiji položaj od ostalih stranaka koje djeluju ovdje. Znači, insistiranje ne povezivanju SDS-a sa optuženima za ratne zločine smatramo zlonamjernim.»

Ognjen Tadić:

«Ranije odluke o isključenju tih ljudi iz članstva SDS-a su i konačne i obavezujuće i nikada niko od njih na bilo koji način nije pokušavao da nanovo obnovi svoje članstvo u SDS-u.»

Brisanje stavke iz statuta koja se odnosi na haške optuženike Šijaković smatra logičnim jer je bio nametnut stranci od međunarodne zajednice:

«Njih je međunarodna zajednica direktno bila uslovila da uključe to da ne bi bili zabranjeni i ostali na sceni. I sada, pošto su oni otišli u opoziciju, nemaju više taj uticaj, taj značaj, onda naravno oni žele da se dodvore na taj način nekim starim biračima koji još uvijek imaju to neko mišljenje o tim osnivačima stranke, njihovim vođama koji se kojekuda kriju - naravno, nisu po šumama i gorama, nego ko zna, možda na nekim vrlo lijepim mjestima.»

Ipak, ovo neće značiti povratak SDS-a na prvobitni program jer mislim da sadašnje rukovodstvo pokušava stvoriti narodnu stranku centra, tipa Koštuničine Demokratske stranke Srbije, dodaje Šijaković. Ovo na neki način potvrđuje i predsjednik SDS-a Mladen Bosić:

« Promjena statuta je samo prvi korak. Sljedeći korak je promjena političke platforme, odnosno definisanje jasnih političkih ciljeva. I zadnji korak u reformi stranke su praktično unutarstranački izbori iz kojih treba da izađe novo rukovodstvo stranke, koje će ih voditi prema sljedećim izborima.»
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG